Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές αν δεν λάβετε θεραπεία

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές αν δεν λάβετε θεραπεία

Είτε λόγω ντροπής, είτε λόγω απουσίας συμπτωμάτων, είτε λόγω φόβου, αρκετοί είναι αυτοί που αποφεύγουν να υποβληθούν σε εξετάσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο τακτικός έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η λοίμωξη και να αποφευχθούν επικίνδυνες επιπλοκές.

AdTech Ad

bigstock Sexually Transmitted Disease W 47692912

Δείτε ποιες είναι οι σοβαρές επιπλοκές που συνδέονται με τα ΣΜΝ εάν δεν ληφθεί η ανάλογη θεραπεία.

– Υπογονιμότητα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που οφείλονται σε λοίμωξη από βακτήρια, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, πολλές φορές δεν συνοδεύονται από σαφή και εμφανή συμπτώματα. Η απουσία συμπτωμάτων αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας, με τις επιπτώσεις να επιβαρύνουν κυρίως το γυναικείο πληθυσμό. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, τα χλαμύδια και η γονόρροια ενδέχεται να εξαπλωθούν στη μήτρα, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες, οδηγώντας σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Πιθανές συνέπειες της ΦΝΠ είναι ο χρόνιος πόνος στην κοιλιακή χώρα και η υπογονιμότητα.

– Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Οι επιπλοκές των ΣΜΝ είναι συχνά πιο σοβαρές για τις εγκύους και το έμβρυο, λόγω του αδύναμου ανοσοποιητικού τους. Εάν δεν αντιμετωπιστούν ΣΜΝ που οφείλονται σε βακτήρια, όπως η σύφιλη, τότε η μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Η σύφιλη στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, θνησιγένεια (γέννηση νεκρού) κ.α., ενώ τα μωρά μπορεί στο μέλλον να εκδηλώσουν διαταραχές στη λειτουργία πολλαπλών οργάνων, όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια και η καρδιά.

bigstock Physician Ready To Examine Pat 93901883

– Εγκεφαλική βλάβη

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η σύφιλη μπορεί να εξαπλωθεί στο νευρικό σύστημα, κυρίως στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, προκαλώντας νευρική σύφιλη. Η νευρική σύφιλη εκδηλώνεται ακόμη και 10 ή 20 χρόνια μετά τη μόλυνση από το βακτήριο ωχρά σπειροχαίτη (Treponema pallidum) που προκαλεί τη σύφιλη.

– Καρκίνος

Η λοίμωξη από ορισμένα στελέχη του ιού HPV συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας και το στοματοφάρυγγα. Σε αρκετές περιπτώσεις, η λοίμωξη από τον HPV υποχωρεί αυτόματα, ωστόσο για τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό οι επιπλοκές είναι πιο πιθανές. Επίσης, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου που μπορεί να προκύψει από τα χλαμύδια συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου και άλλες μορφές γυναικολογικών καρκίνων.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Medical Daily