Κυριακή , 26 Μάρτιος 2023
Τα κρύα ζυμαρικά… χρήσιμα για τον οργανισμό

Τα κρύα ζυμαρικά… χρήσιμα για τον οργανισμό

Καλύτερη διατροφική επιλογή υποστηρίζει αμερικάνικο πείραμα

Την επόμενη φορά που θα σας περισσέψουν μακαρόνια μην τα κοιτάξετε με περιφρόνηση και προς θεού μην τα βάλετε στην άκρη, γιατί τα κρύα ζυμαρικά φαίνεται να κάνουν καλό στην υγεία μας.

Αυτό τουλάχιστον έδειξε ένα μικρό πείραμα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC, υπό την καθοδήγηση της δρ. Denise Robertson από το Πανεπιστήμιου του Surrey, το οποίο εστίαζε στους άπεπτους υδατάνθρακες, όπως είναι π.χ. οι φυτικές ίνες.

Όπως είναι γνωστό, οι απλοί υδατάνθρακες μετατρέπονται γρήγορα σε σάκχαρα και απορροφώνται άμεσα από τον οργανισμό. Έτσι, αυξάνουν απότομα τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, οδηγώντας στη συνέχεια σε απότομη πτώση τους με αποτέλεσμα να πεινάμε πιο πολύ και πιο σύντομα.

Αντίθετα, οι άπεπτοι υδατάνθρακες διασπώνται και απορροφώνται πιο αργά με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ινσουλίνης να μην αυξάνονται απότομα και πολύ και έτσι να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Επίσης, οι άπεπτοι υδατάνθρακες περνούν στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από την εντερική μικροχλωρίδα και μετατρέπονται σε ουσίες ιδιαίτερα χρήσιμες για τον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πείραμα όλοι ο συμμετέχοντες κατανάλωσαν ζυμαρικά που είχαν προμαγειρευτεί, αλλά οι μισοί τα έφαγαν κρύα και οι άλλοι μισοί ξαναζεσταμένα. Έπειτα, υπεβλήθησαν σε εξετάσεις και μετρήθηκαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Την επόμενη ημέρα, το μενού των ομάδων είχε αντιστραφεί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κρύα ζυμαρικά αύξησαν λιγότερο τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα από τα πρόσφατα βρασμένα ζυμαρικά. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν το ότι τα ζυμαρικά που είχαν μαγειρευτεί, είχαν κρυώσει και στη συνέχεια είχαν ζεσταθεί, ξανά επηρέασαν ακόμα λιγότερο τις παραπάνω παραμέτρους.

Πηγή: Vita.gr