Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης

Τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης

Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει τα πλεονεκτήματα από τη συστηματική κατανάλωση

 

Η κατανάλωση προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων, αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη διατροφική σύσταση, μαζί με την προώθηση της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Και αυτό, γιατί στα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχονται όλα τα μέρη του σπόρου των σιτηρών, γεγονός που τους προσδίδει διατροφική …υπεροχή. Εδώ και πολλές δεκαετίες, αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης προϊόντων ολικής άλεσης στην υγεία, ενώ νεότερα δεδομένα συνεχώς διευρύνουν το φάσμα της ευεργετικής τους δράσης.

Παρακάτω θα δείτε 5 από τα σημαντικότερα οφέλη που συνδέονται με την κατανάλωση προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης:

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι προσφέρει προστασία ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης αποτελούν πηγή πρεβιοτικών συστατικών που προάγουν την ανάπτυξη και διατήρηση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του.

Διαθέτουν υψηλότερη θρεπτική αξία. Λόγω της παρουσίας ολόκληρου του σπόρου των σιτηρών στα προϊόντα ολικής άλεσης, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά συστατικά είναι υψηλότερη σε σχέση με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα, ενισχύοντας έτσι τη διατροφική αξία του καθημερινού διαιτολογίου.

Ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση. Η παρουσία διαλυτών φυτικών ινών στα εν λόγω προϊόντα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν συμβάλλουν στην προστασία των αγγείων από τη δράση των ελευθέρων ριζών, καθυστερώντας έτσι την πορεία της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας.

Βοηθούν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Η αυξημένη παρουσία φυτικών ινών στα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης καθυστερεί τη διαδικασία της πέψης, οδηγώντας σε ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και σακχαρώδη διαβήτη.

Προάγουν το αίσθημα κορεσμού. Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της πρόσληψης τροφής και κατ’ επέκταση σε αποτελεσματικότερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Πηγή: neadiatrofis.gr