Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Τα σνακ των αλλεργικών

Τα σνακ των αλλεργικών

Ποια τρόφιμα δρουν προστατευτικά

Υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε αλλεργικοί σε κάποια τροφή, αλλά και πάλι δεν είστε σίγουροι; Ας δούμε συνοπτικά, τι είναι η τροφική αλλεργία, πώς προκαλείται και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτή μέσω της διατροφής.

Ο όρος «τροφική αλλεργία» αναφέρεται σε μία πληθώρα αντιδράσεων του ανθρώπινου οργανισμού στα τρόφιμα. Είναι δηλαδή μια αντίδραση του ανοσολογικού συστήματος σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου, που το σώμα πιστεύει ότι είναι ξένο = επιβλαβής (αλλεργιογόνος ουσία). Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα αποφασίσει ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο είναι επιβλαβές, ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα για την παραγωγή αντισωμάτων (ανοσοσφαιρίνης Ε), για την καταπολέμηση της τροφής ή του συστατικού του τροφίμου. Έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας χείμαρρος αλλεργικών συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα της αντίδρασης αυτής εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση της ύποπτης τροφής και μπορούν να είναι ένα ή περισσότερα από:

  • Μούδιασμα στο στόμα
  • Κνίδωση, κνησμό ή έκζεμα
  • Οίδημα των χειλιών, της γλώσσας, του λαιμού ή άλλα μέρη του σώματος
  • Προβλήματα στην αναπνοή
  • Κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία ή εμετό
  • Ζάλη, λιποθυμία
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι πιο κοινές τροφές που προκαλούν τροφική αλλεργία είναι κυρίως το γάλα αγελάδας, τα αυγά, ορισμένα θαλασσινά και το σιτάρι. Καθώς επίσης και τα τρόφιμα που περιέχουν στα συστατικά τους τα παραπάνω τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το βούτυρο ή η μαργαρίνη γάλακτος, και τα φαγητά που σαν πρώτη ύλη έχουν κάτι από αυτά, ακόμη και σε μικρή ποσότητα.

Σαν πρόληψη και θεραπεία ενδείκνυται η αυστηρή αποφυγή τροφών που προκαλούν αλλεργία, και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ανάλογα με τη σοβαρότητα του αλλεργικού επεισοδίου.

Το ερώτημα όμως είναι: μπορούν κάποια σνακ να ανακουφίσουν τα συμπτώματα των αλλεργιών ή ακόμη και να τα μειώσουν; Μετά από έρευνες καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως τελικά υπάρχουν τροφές που καταναλώνουμε σχεδόν ημερησίως και λειτουργούν σαν φάρμακο για την πρόληψη και την θεραπεία των αλλεργιών.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα υγιεινό σνακ μιας και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν την δράση να προστατεύουν τον οργανισμό από τις αλλεργίες. Το μαγνήσιο προστατεύει από τον συριγμό που συνοδεύει το άσθμα και η βιταμίνη Ε ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στους ιστούς και φλεγμονές. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι ξηροί καρποί (φυστίκια, κάσιους, αμύγδαλα) είναι αποτελεσματικοί, όμως έχουν πολλά λιπαρά, επομένως καταναλώστε τους με μέτρο.

Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αρκετά από τα οφέλη του μήλου προέρχονται από τη φλούδα του, που είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, καθώς περιέχουν πολυφαινόλες που αναστέλλουν την κυτταρική βλάβη, με αποτέλεσμα να μειώνουν της πιθανότητες για εμφάνιση άσθματος, βήχα και αναπνευστικών λοιμώξεων.

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο και αποτελούν μία πολύ καλή διατροφική επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από τις εποχιακές αλλεργίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού κατά του άσθματος και των αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ η βιταμίνη C που περιέχουν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί ένα φυσικό αντιισταμινικό, που καταστέλλει το οίδημα.

Τα πορτοκάλια, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, οι φράουλες και ο ανανάς αποτελούν μία εκπληκτική επιλογή για σνακ, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη C που μειώνει την ισταμίνη, ενώ τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει προστατευτικές ιδιότητες κατά του άσθματος και των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Η κατανάλωση μπανάνας μέσα στην ημέρα, διευκολύνει την αναπνοή και με αυτό τον τρόπο βοηθάει την αντιμετώπιση των αλλεργιών, μιας και είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Μεγάλη έρευνα έδειξε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου σε αλλεργικά επεισόδια με συμπτώματα άσθματος και βήχα.

Συνοψίζοντας λοιπόν, μία καθημερινή διατροφή που περιέχει μήλα, πορτοκάλια, ντομάτες, μπανάνες και ξηρούς καρπούς δρα προστατευτικά έναντι των αλλεργιών και του άσθματος, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Όσοι λοιπόν ταλαιπωρούνται από τα δυσάρεστα συμπτώματα των αλλεργιών, καλό είναι να ακολουθούν τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής στην καθημερινότητά τους.

Πηγή: mednutrition.gr