Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024
Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά

Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά

Τι αποκάλυψε έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Νιούκασλ

Τα φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικές ιδιότητες σε σχέση με τα συμβατικής καλλιέργειας προϊόντα.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Νιούκασλ στην Αγγλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Carlo Leifert, προχώρησε στην ανάλυση 343 προηγούμενων ερευνών που έχουν γίνει σε όλον τον κόσμο, αναζητώντας να «ανακαλύψει» τη σύνθεση των προϊόντων βιολογικών και των συμβατικών καλλιεργειών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν εντάξει κανείς στη διατροφή του φρούτα, λαχανικά και δημητριακά βιολογικής προέλευσης, θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών από τον οργανισμό του.

Τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών –τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως ωφέλιμα στην πρόληψη κατά του καρκίνου- ισοδυναμούν με δύο επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

«Η μελέτη μας καταδεικνύει, ότι επιλέγοντας κανείς προϊόντα που έχουν παραχθεί σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας, μπορεί να αυξήσει τη συνολική ποσότητα των ωφέλιμων αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό του και να μειώσει την έκθεσή του σε τοξικά βαρέα μέταλλα» εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στην εφημερίδα Daily Mail.

«Η διαμάχη μεταξύ των βιολογικών και μη οργανικών προϊόντων κρατεί καλά εδώ και δεκαετίες, με την Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων να υποστηρίζει ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν παρέχουν σημαντικά διατροφικά πλεονεκτήματα» είπε ακόμη και κατέληξε: «Τα στοιχεία από την έρευνά μας, όμως, είναι συντριπτικά».