Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Τα ζευγάρια που είναι αγαπημένα και ευτυχισμένα κάνουν καλύτερο ύπνο

Τα ζευγάρια που είναι αγαπημένα και ευτυχισμένα κάνουν καλύτερο ύπνο

Όνειρα γλυκά για τους ευτυχισμένους

Οι ερευνητές εξηγούν ότι στις αρμονικές σχέσεις οι σύντροφοι αισθάνονται βαθιά εκτίμηση, κατανόηση και ασφάλεια, συναισθήματα που τους κάνουν να ζουν καλύτερα την καθημερινότητα και να απολαμβάνουν έναν βαθύ και ανενόχλητο ύπνο.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν την ποιότητα σχέσης και τις συνήθειες ύπνου 350 ζευγαριών από την Αμερική, ηλικίας από 30 έως 80 ετών.

Ο Δρ. Emre Selçuk, ψυχολόγος από την Τουρκία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Το να έχουμε δίπλα μας έναν σύντροφο, ο οποίος είναι σε θέση να μας προστατέψει και να μας παρηγορήσει όταν τα πράγματα πάνε στραβά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε το άγχος και την ένταση, που διαταράσσουν τον ύπνο μας. Όπως τα παιδιά νιώθουν ασφαλή και κοιμούνται καλύτερα όταν ξέρουν ότι οι γονείς τους βρίσκονται κοντά τους έτσι και εμείς οι ενήλικες χαλαρώνουμε ευκολότερα και κοιμόμαστε καλύτερα όταν αισθανόμαστε ασφάλεια και εκτίμηση από τους συντρόφους μας. Τελικά μια σχέση αγάπης μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στη ζωή ενός ανθρώπου».

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικός ο ύπνος για τον οργανισμό και επισημαίνουν ότι η έλλειψή του αλλά και η κακή ποιότητά του συνδέονται με προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η απώλεια μνήμης και η παχυσαρκία.

Πηγή: vita.gr