Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τέσσερις αιτίες αραίωσης των μαλλιών που δεν τις ξέρατε

Τέσσερις αιτίες αραίωσης των μαλλιών που δεν τις ξέρατε

Στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων, η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών είναι συνυφασμένη με την γήρανση.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι πρόβλημα με αραίωση μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να έχουν και οι νεότεροι άνθρωποι.

Δείτε 4 απρόσμενες αιτίες που μπορεί να συμβαίνει αυτό:

Θυρεοειδής

11webmd rf photo of thyroid composite

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένα σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν πολλές διαδικασίες σε όλο το σώμα. Αν ο αδένας κάνει πάρα πολύ ή πολύ μικρή ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης, ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας μπορεί να διαταραχθεί. Αλλά η απώλεια μαλλιών είναι σπάνια το μόνο σημάδι ενός προβλήματος του θυρεοειδούς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια ή αύξηση βάρους, ευαισθησία στο κρύο ή τη ζέστη και αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (polycystic ovary syndrome – PCOS)

12dermnet rm photo of woman with severe acne

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) έχουν χρόνιες ορμονικές διαταραχές. Το σώμα παράγει περισσότερα ανδρογόνα από ό,τι πρέπει. Αυτό συχνά προκαλεί επιπλέον μαλλιά να φυτρώνουν στο πρόσωπο και το σώμα, ενώ τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής γίνεται λεπτότερα. Το PCOS μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ωορρηξίας, ακμής, και αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά μερικές φορές η αραίωση των μαλλιών είναι η μόνη προφανής ένδειξη.

Γυροειδής αλωπεκία

13photolibrary rf photo of alopecia areata

Η γυροειδής αλωπεκία κάνει τα μαλλιά να πέφτουν και να δημιουργούνται κενά “μπαλώματα” στο κεφάλι χωρίς τρίχες. Ο “ένοχος” είναι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο επιτίθεται κατά λάθος στους υγιείς θύλακες των τριχών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ζημιά δεν είναι μόνιμη. Τα μπαλώματα που λείπουν συνήθως αναπτύσσονται πάλι μέσα σε έξι μήνες έως ένα χρόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να χάσουν όλα τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής και το σώμα τους.

Λειχήνας στο τριχωτό της κεφαλής (μύκητας)

14dermnet rf photo of ringworm on scalp

Όταν ο λειχήνας επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής, ο μύκητας προκαλεί πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα: φαγούρα και στρογγυλά φαλακρά μπαλώματα. Οι φαλακρές περιοχές μπορεί να είναι επίσης φολιδωτές και με κόκκινη απόχρωση. Ο λειχήνας στο τριχωτό της κεφαλής αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα. Ο μύκητας εξαπλώνεται εύκολα με την επαφή και γι’ αυτόν το λόγο τα μέλη της οικογένειας τους ασθενούς θα πρέπει να προσέχουν για εκδήλωση και δικών τους συμπτωμάτων.

 

 

Πηγή: onmed.gr