Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Τεστ αυτοδιάγνωσης για το AIDS

Τεστ αυτοδιάγνωσης για το AIDS

Πωλούνται διαδικτυακά στη Βρετανία

Τεστ αυτοδιάγνωσης, που επιτρέπουν να ξέρει κάποιος μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας και χωρίς ιατρική επίβλεψη, αν είναι φορέας του ιού του AIDS, πωλούνται από σήμερα μέσω διαδικτύου στη Βρετανία (το καλοκαίρι παρόμοια τεστ θα είναι διαθέσιμα και στη Γαλλία).

Στη Γαλλία, όπου 6.200 άνθρωποι ανακάλυψαν ότι είναι οροθετικοί το 2013, αυτά τα αυτόματα τεστ «θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την 1η Ιουλίου 2015», ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο η υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου, όπως στη Γαλλία, το 20% των οροθετικών δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους, τα τεστ είναι διαθέσιμα από τον Ιούλιο του 2012 και επιτρέπουν από ένα δείγμα σάλιου ή αίματος να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα σε 20 έως 30 λεπτά.

Αυτό το ατομικό τεστ, με την επωνυμία BioSURE HIV Self Test, επιτρέπει στον καθένα, με μία σταγόνα αίμα από το δάκτυλό του, να μάθει μέσα σε 15 λεπτά αν έχει ή όχι τα ειδικά αντισώματα που παράγονται σε περίπτωση μόλυνσης με τον ιό του AIDS, τον HIV.

«Το να γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο HIV είναι κρίσιμο και η κυκλοφορία του προϊόντος αυτού θα επιτρέψει στους ανθρώπους να κάνουν διακριτικά το τεστ την ώρα και στον τόπο που τους εξυπηρετεί», δήλωσε η ιδρυτής του BioSure, η Μπρίτζετ Μπαρντ.

Τα θετικά τεστ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από έναν επαγγελματία της υγείας. Στις ομάδες κινδύνου συνιστάται να κάνουν το τεστ κάθε τρεις μήνες.

Η μοναδική εναλλακτική που υπάρχει σήμερα στα τεστ που γίνονται στα ιατρεία είναι η «αιμοληψία κατ΄οίκον» όπου λαμβάνεται ένα δείγμα αίματος στην κατοικία του ασθενή και το δείγμα αποστέλλεται στη συνέχεια με το ταχυδρομείο σε ένα εργαστήριο αναλύσεων.

Σχεδόν 110.000 άνθρωποι ζουν με τον HIV στη Βρετανία και σχεδόν 26.000 είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουν, κάτι που τους καθιστά, χωρίς να το συνειδητοποιούν, υπεύθυνους για την πλειονότητα των μολύνσεων, σύμφωνα με το Εθνικό Καταπίστευμα για το AIDS (ΝΑΤ), το κυριότερο ίδρυμα που ασχολείται με το AIDS στη Βρετανία.

«Περισσότερο από το 40% των ανθρώπων που ζουν με τον HIV διαγιγνώσκεται όψιμα, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ζήσει με τον ιό για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια», δήλωσε η Ντέμπορα Γκολντ, γενική γραμματέας του NAT. «Όσοι διαγιγνώσκονται όψιμα είναι έντεκα φορές πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου μετά τη διάγνωση», πρόσθεσε. Το 2013, περισσότερα από ένα εκατομμύριο τεστ έγιναν στις βρετανικές κλινικές.

Πηγή: newsbeast.gr