Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Το καυσαέριο απειλεί το μυαλό

Το καυσαέριο απειλεί το μυαλό

Πώς αλλάζει η δομή του εγκεφάλου μας

Η μακροχρόνια έκθεσή μας στο καυσαέριο μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου μας, προειδοποιούν επιστήμονες.

Το καυσαέριο, ακόμα και σε μέτριες ποσότητες, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, υποστηρίζει ότι η μακροχρόνια έκθεσή μας στο καυσαέριο μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις δομές του εγκεφάλου και να βλάψει τις γνωστικές λειτουργίες σε ανθρώπους μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν περισσότερα από 900 άτομα, βρήκαν στοιχεία μικρότερης εγκεφαλικής δομής, που αποκαλύπτουν έναν τύπο «σιωπηλού» ισχαιμικού επεισοδίου, που οφείλεται στο μπλοκάρισμα των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία τροφοδοτούν τον εγκέφαλο.

Στη μελέτη τους οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους το πόσο μακριά από κεντρικούς οδικούς άξονες κατοικούσαν οι συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα χρησιμοποίησαν εικόνες από δορυφόρο για να εκτιμήσουν την παρατεταμένη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια (PM 2,5), τα οποία προέρχονται μεταξύ άλλων από τα εργοστάσια, τα φορτηγά, τα αυτοκίνητα και την καύση ξύλου. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να φτάσουν βαθιά στους πνεύμονές μας και έχουν συσχετιστεί σε παλιότερες έρευνες με αυξημένο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό.

Πηγή: vita.gr