Παρασκευή , 12 Αύγουστος 2022
Τεχνική αναπνοής για αντιμετώπιση του άγχους (βίντεο)

Τεχνική αναπνοής για αντιμετώπιση του άγχους (βίντεο)

Οικονομικά προβλήματα, προθεσμίες και εξετάσεις είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μας αγχώνουν σε καθημερινή βάση.

Η δύσπνοια, η εφίδρωση των χεριών και το τρέμουλο αποτελούν τυπικά ψυχοσωματικά συμπτώματα του άγχους που δύσκολα μπορούμε να ελέγξουμε.

AdTech Ad

Είναι γνωστό πως οι βαθιές ανάσες είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια στο άγχος, υπάρχει όμως μια τεχνική που αξιοποιεί το μέγιστο δυνατό βαθμό την αναπνοή ώστε να χαλαρώσουμε.

 

Η τεχνική της «δυναμικής αναπνοής» (power breath) περιλαμβάνει τη βαθιά εισπνοή και έπειτα την εκπνοή σε διπλάσιο χρόνο.

Για παράδειγμα, εάν η εισπνοή διαρκεί τέσσερις χρόνους η εκπνοή πρέπει να διαρκεί οκτώ χρόνους. Σε κατάσταση μεγάλης έντασης, η εισπνοή μπορεί να μην ξεπερνά τους δύο χρόνους, ωστόσο με την εξάσκηση η διάρκεια της εισπνοής-εκπονής σταδιακά παρατείνεται.

Η δυναμική αναπνοή είναι αποτελεσματική επειδή απενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (το οποίο ενεργοποιεί το στρες ως βιολογική διεργασία) και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (το οποίο προωθεί τη χαλάρωση, επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό και ηρεμεί τους μυς).

Η τεχνική βοηθά επίσης να σταματήσει έγκαιρα μια κρίση πανικού, να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων της ημικρανίας και να αντιμετωπιστεί ένας μυϊκός σπασμός ή μια κράμπα.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr