Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Θηλασμός και για… καύση θερμίδων

Θηλασμός και για… καύση θερμίδων

Πως βοηθά στην απώλεια βάρους

Πολλές διασημότητες ισχυρίζονται ότι ο θηλασμός παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Πόσες, όμως, θερμίδες καις πραγματικά όταν επιλέγεις να θηλάσεις το μωράκι σου;

Ο Makbib Diro, M.D., αναπληρωτής καθηγητής κλινικής μαιευτικής και γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Μίλερ, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, μας λέει ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά. «Υπάρχει μεγάλη σύνδεση ανάμεσα στο θηλασμό και την απώλεια βάρους.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η βιολογία αναλαμβάνει δράση και σε βοηθάει να διατηρήσεις ένα βάρος, το οποίο είναι ωφέλιμο τόσο για σένα όσο και για το μωράκι σου. Μετά τη γέννα, όμως, σε βοηθάει να το χάσεις μέσω του θηλασμού, με τον οποίο μπορείς να κάψεις από 300 μέχρι και 500 θερμίδες την ημέρα», αναφέρει ο Diro.

Ένα μέρος αυτού του γεγονότος μπορεί να εξηγηθεί αν αναλογιστείς το τι περιέχεται στο μητρικό γάλα. «Πρόκειται για ένα ειδικό μείγμα που έχει συντεθεί από ενισχυτές του ανοσοποιητικού και τις απαραίτητες βιταμίνες που θα βοηθήσουν ένα μωρό να αναπτυχθεί σωστά. Αφού, λοιπόν, το σώμα σου δεν παράγει συνήθως αυτό το μείγμα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά, προκειμένου να καταφέρει να παραγάγει αρκετή ποσότητα για να χειριστεί τη συνεχή ζήτηση», εξηγεί ο Diro.

Άλλο ένα στοιχείο αφορά την ενέργεια που προσφέρεις στο μωρό σου μέσα από τις θερμίδες όταν θηλάζεις. Δεν αποθηκεύεις τόσες θερμίδες για τον εαυτό σου, επειδή περνάς ένα μεγάλο μέρος τους στο παιδάκι σου.

Έτσι είναι πιο πιθανό να βρίσκεσαι κάτω από το συνηθισμένο όριο θερμίδων σου, οπότε αν δεν αναπληρώσεις αυτό το κενό με επιπλέον φαγητό, το βάρος θα αρχίζει να εξαφανίζεται. Φυσικά, οι νέες μητέρες είναι συνεχώς απασχολημένες και λόγω της ξαφνικής αλλαγής στον τρόπο ζωής τους και τη διευθέτηση των υποχρεώσεών τους, γεγονός που βοηθάει την όλη κατάσταση.

Ωστόσο, αν έχεις προδιάθεση για παχυσαρκία ή πήρες περισσότερα κιλά από αυτά που πρότεινε ο γιατρός σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ίσως ο θηλασμός να μη μπορέσει να σε βοηθήσει να επιστρέψεις στα κιλά που βρισκόσουν προηγουμένως.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι έχεις χάσει το παιχνίδι, αφού ακολουθώντας μία υγιεινή διατροφή συνοδευόμενη από άσκηση, σύντομα θα μπορείς να μπεις και πάλι στο παλιό σου τζιν και να πας μία βόλτα το μικρό σου αγγελούδι.

Πηγή: Womenonly.gr