Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Θυρεοειδής και δίαιτα

Θυρεοειδής και δίαιτα

Πριν την έναρξη μιας δίαιτας απώλειας βάρους, είναι καλό να πραγματοποιούνται ορισμένες ιατρικές εξετάσεις.
Έτσι, παρέχεται στο διαιτολόγο η δυνατότητα να αξιολογήσει τη συνολική εικόνα της υγείας του ατόμου και να προχωρήσει στη δημιουργία εξατομικευμένου και στοχευμένου διαιτολογίου, ανάλογα με τα προβλήματα που ενδεχομένως να συνυπάρχουν με το υπερβάλλον σωματικό βάρος.

Για παράδειγμα, ο σχεδιασμός της δίαιτας δε θα είναι ο ίδιος εάν το άτομο εμφανίζει σιδηροπενική αναιμία ή υπερλιπιδαιμία, καθώς επιπλέον στόχος θα είναι και η εφαρμογή ειδικών διατροφικών χειρισμών που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εν λόγω διαταραχών.

Εκτός όμως από τη διάγνωση πιθανών προβλημάτων υγείας, ορισμένες εξετάσεις είναι απαραίτητες, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αποτυχίας του προγράμματος απώλειας βάρους. Εδώ, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Ορισμένες παθήσεις του θυρεοειδούς, όπως για παράδειγμα ο υποθυρεοειδισμός, ευθύνονται για την εμφάνιση ενός συνόλου συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Σε αυτή την περίπτωση, εάν δεν προηγηθεί κατάλληλη διερεύνηση και χορήγηση αγωγής, η απώλεια βάρους μπορεί να παρεμποδιστεί, ακόμη κι αν το άτομο τηρεί «κατά γράμμα» το διαιτολόγιο.

Επομένως, πριν ξεκινήσετε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, επισκεφθείτε το γιατρό σας, ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και να σας δοθεί κατάλληλη αγωγή εάν είναι απαραίτητο, για να μην πάει χαμένη η προσπάθειά σας…

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr