Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Θνησιμότητα: Από τι πεθαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι

Θνησιμότητα: Από τι πεθαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι

Ο θάνατος είναι ένα αναπόδραστο γεγονός που ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής.

Και αφού μοιραία όλοι εκεί καταλήγουμε, είναι χρήσιμο να ξέρουμε και ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες θανάτου.

1. Καρδιακό επεισόδιο

Το καρδιακό επεισόδιο βρίσκεται στην κορυφή των πιο συχνών αιτιών θανάτου. Το παρήγορο είναι ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από ασθένειες της καρδιάς μειώνονται σημαντικά κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης.2

2. Καρκίνος

Μία στις 7 περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από καρκίνο θεωρείται στατιστικά θανατηφόρα και αυτό ενδεχομένως, επειδή υπάρχουν διάφορες μορφές της ασθένειας, που αυξάνουν τις πιθανότητες. Η πιο θανατηφόρα μορφή ωστόσο θεωρείται ο καρκίνος στους πνεύμονες, ενώ ο καρκίνος στον προστάτη και το στήθος κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

3. Εγκεφαλικό επεισόδιο

Με πιθανότητες 1 προς 28, τα εγκεφαλικά επεισόδια μαστίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Οι παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό περιλαμβάνουν την υψηλή χοληστερόλη, την υψηλή αρτηριακή πίεση ειδικά για άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, το υπερβολικό βάρος, τη σωματική αδράνεια, το αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών και το κάπνισμα.

4. Χερσαία ατυχήματα με όχημα

Ένας στους 85 ανθρώπους πιθανολογείται ότι χάνεται λόγω κάποιου ατυχήματος με όχημα χερσαίου τύπου. Η κατηγορία αυτή είναι συνδυαστική καθώς περιλαμβάνει τα ατυχήματα με μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα αλλά και με αγροτικά μηχανήματα όπως π.χ τρακτέρ κλπ.

5. Εσκεμμένη βλάβη

Ένα άτομο πέθαινε από αυτοκτονία κάθε 15 λεπτά στις ΗΠΑ το 2007, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Το 90% των ανθρώπων που πεθαίνουν από αυτοκτονία έχει μια ψυχιατρική διαταραχή κατά τον χρόνο του θανάτου τους, ενώ εκτιμάται ότι κάθε αυτόχειρας κάνει περίπου 8 έως 25 απόπειρες αυτοκτονίας. Στατιστικά, για κάθε τέσσερις υποθέσεις αυτοκτονίας αντρών αντιστοιχεί μία γυναικών, αλλά οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να επιχειρήσουν αυτοκτονία από όσες οι άνδρες. Οι πιθανότητες μάλιστα για τους αυτόχειρες είναι 1 προς 115.

6. Τυχαία δηλητηρίαση λόγω υπερδοσολογίας και ναρκωτικά

Οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος τυχαία από δηλητηρίαση λόγω υπερδοσολογίας είναι 1 στις 139, ενώ το 97% από αυτούς τους θανάτους προκαλούνται από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

7. Πτώσεις

Οι πιθανότητες θανάτου από διάφορες ακούσιες πτώσεις (κρεβάτι, καρέκλα, κτίριο κλπ.) είναι 1 προς 184.

8. Αυτοκινητιστικό δυστύχημα

Με πιθανότητες 1 προς 272, οι αυτοκινητόδρομοι βρίσκονται στο νούμερο 8 της λίστας με τις πιθανότερες αιτίες θανάτου, μιλώντας φυσικά για χώρες με ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο. Μάλιστα, οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών ευθύνονται για το 30% σχεδόν των τροχαίων ατυχημάτων στις ΗΠΑ.

9. Οπιοειδείς ναρκωτικές ουσίες και παραισθησιογόνα

Εμπειρογνώμονες από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Duke, ανέφεραν σε έκθεσή τους, ότι το 2007, υπήρχαν περισσότεροι ακούσιοι θάνατοι από συνταγογραφούμενα οπιοειδή αναλγητικά, συγκριτικά με τους θανάτους λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης και κοκαΐνης μαζί.
Ακόμη και το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, δε συγκρίνεται με τους κινδύνους που ενέχουν τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Οι πιθανότητες θανάτου από δηλητηρίαση από αλκοόλ είναι 1 στις 10.909 ενώ από συνταγογραφούμενες ουσίες 1 στις 289.

10. Επίθεση με πυροβόλο όπλο

Στην περίπτωση της Αμερικής, η επίθεση με πυροβόλο όπλο κατατάσσεται στο νούμερο 10 των πιο συχνών αιτιών θανάτου. Μάλιστα, σύμφωνα με το FBI στα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας, υπήρχαν 9.146 δολοφονίες με όπλα μόνο το 2009. Χαρακτηριστικό, βέβαια της περίπτωσης των ΗΠΑ είναι ότι τα ποσοστά επιθέσεων με πυροβόλο όπλο είναι σημαντικά δυσανάλογα με αυτά άλλων χωρών, κατακτώντας την πρώτη θέση σε θανάτους μεταξύ των 25 οικονομικά ισχυρών κρατών. Είναι σοκαριστικό ότι οι θάνατοι παιδιών κάτω των 15 ετών, είναι 12 φορές περισσότεροι από τα ποσοστά και των 25 χωρών συνολικά.

Στη λίστα με τις κοινές αιτίες θανάτου ακολουθούν:

Ατύχημα πεζών

Ατύχημα με μοτοσικλέτα

Πνιγμός

Η έκθεση σε καπνό, φωτιά και φλόγες

Ατύχημα με ποδήλατο

Πτώση από…έπιπλα

Πνιγμός από τρόφιμα

Επαφή με μηχανήματα

Αεροπορικά ατυχήματα

Ανταλλαγή πυροβολισμών

Πτώση από κτίριο

Θερμοπληξία

Υποθερμία

 

Πηγή: onmed.gr