Παρασκευή , 4 Δεκέμβριος 2020
Τι αποκαλύπτει ο ιδρώτας για τη ...διάθεσή σας

Τι αποκαλύπτει ο ιδρώτας για τη …διάθεσή σας

Οι οσμές που παράγονται από τον οργανισμό σας μπορούν να «επικοινωνήσουν» τη χαρά σας στους άλλους –φαινόμενο γνωστό ως «χημειο-σηματοδότηση» (chemosignalling).

Τα χημικά σήματα λειτουργούν ως το μέσο κατά το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να «συγχρονιστούν συναισθηματικά», έξω από τη συνειδητή κατανόησή τους.

Παρότι η «χημειο-σηματοδότηση» είχε αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι μεταφέρει μηνύματα φόβου και αηδίας, λίγα ήταν γνωστά για τη σχέση της με τα θετικά συναισθήματα, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους οι ερευνητές συνέλλεξαν ιδρώτα από «αποστολείς» συμμετέχοντες σε χαρούμενη, φοβισμένη και ουδέτερη συναισθηματική κατάσταση, χρησιμοποιώντας ειδικά pads που τοποθέτησαν κάτω από τις μασχάλες τους, ενώ παρακολουθούσαν διαφορετικά κλιπ ταινιών. Στη συνέχεια, τα τοποθέτησαν μέσα σε βάζα και τα έδωσαν στους συμμετέχοντες-«δέκτες» για να… πάρουν μια μυρωδιά σε τυχαία σειρά.

Ένας ηλεκτρομυογράφος μετρούσε τις ανεπαίσθητες διαφορές στη δραστηριότητα των μυών του προσώπου τους, ως συνάρτηση του συναισθήματος που βίωναν, το οποίο προκαλούνταν από τον ιδρώτα που μύριζαν.

Η έκθεση στον ιδρώτα από τους χαρούμενους «αποστολείς» προκάλεσε μια πιο ευτυχισμένη έκφραση προσώπου, σε σχέση με αυτή από τους φοβισμένους ή ουδέτερους «αποστολείς», ανέφεραν οι ερευνητές στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.

 

Πηγή: onmed.gr