Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τι καταστρέφει (και τι σώζει) την καρδιά σας

Τι καταστρέφει (και τι σώζει) την καρδιά σας

Τρώτε σωστά και γυμνάζεστε, ενώ αποφεύγετε τα βλαβερά λιπαρά και το αλάτι. Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία.

Υπάρχουν όμως μερικοί παράγοντες που λίγοι γνωρίζουν ότι επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία, επιδρώντας είτε θετικά είτε αρνητικά.

Τα θετικά…

1. Αισιοδοξία

ht1

Εάν συνηθίζετε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο διατρέχετε μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ιδιαίτερα εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό τέτοιων διαταραχών. Η αισιοδοξία κρατά μακριά το στρες, το οποίο επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς.

2. Τσάι

ht2

Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και κρατούν υγιείς τις αρτηρίες. Αποφύγετε το έτοιμο τσάι του εμπορίου και προτιμήστε να φτιάξετε το δικό σας στο σπίτι.

3. Μαγνήσιο

ht3

Το πολύτιμο μεταλλικό στοιχείο βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών παλμών της καρδιάς, ενώ 200 επιπλέον mg σε καθημερινή βάση μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 22%. Τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου.

Τα αρνητικά…

1. Ηχορύπανση

ht4

Εάν μένετε κοντά σε αεροδρόμιο ή σε κάποια πολύβουη λεωφόρο αντιμετωπίζετε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η ηχορύπανση προκαλεί στρες και καταπονεί την καρδιά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

2. Ορμονικές διαταραχές

ht5

Ο κίνδυνος εμφράγματος είναι κατά επτά φορές μεγαλύτερος για τις γυναίκες που δεν έχουν φυσιολογικά επίπεδα οιστρογόνων ή τεστοστερόνης. Εάν η περίοδός σας είναι ακανόνιστη και παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια βάρους ή υπερβολική τριχοφυΐα, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.

3. Ατμοσφαιρική ρύπανση

ht6

Η ρύπανση συμβάλλει στη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

4. Θυμός

ht7

Τα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται κατά 2,4 φορές μετά από ένα ξέσπασμα θυμού, λόγω της αυξημένης αδρεναλίνης και της «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη) που καταπονούν τις αρτηρίες.

 

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση