Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τι μας προσφέρει τελικά ο αρακάς;

Τι μας προσφέρει τελικά ο αρακάς;

Απαραίτητο λαχανικό στη διατροφή μας

Ο αρακάς αποτελεί μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Πρωταρχικά, ως λαχανικό, αποτελεί μια σημαντική πηγή υδατανθράκων, δίνοντας ενέργεια και φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Παράλληλα, στον αρακά περιέχονται μια σειρά από σημαντικότατες βιταμίνες με κυριότερες από αυτές:

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαδικασία της πήξης του αίματος και στην καλύτερη λειτουργία των οστών.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Ο αρακάς περιέχει μια σειρά σημαντικότατες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ΒΙ, Β2, Β3, Β6, οι οποίες εμπλέκονται σε μια σειρά μεταβολικών διεργασιών στον οργανισμό, όπως η λειτουργία του νευρομυικού μας συστήματος. Επίσης περιέχει φυλικό οξύ, για τα οποίο μελέτες σήμερα δείχνουν ότι συμβάλλει στην προστασία της καρδιά και των αγγείων.

Βιταμίνη C

Ο αρακάς αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος, ενώ αποτελεί και εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρά μας από τη γήρανση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα φλιτζάνι αρακά περιέχει 160 θερμίδες και καλύπτει το 51,8 % των ημερησίων αναγκών ενός υγιούς ενήλικα σε βιταμίνη Κ, το 37,9 % σε βιταμίνη C, το 27,3 % σε βιταμίνη Β1, το 25,3 % σε φυλικό οξύ.

Πηγή: neadiatrofis.gr