Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Τι να κάνετε για να μην σας εμφανιστούν ποτέ αιμορροΐδες

Τι να κάνετε για να μην σας εμφανιστούν ποτέ αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες φλέβες στο πρωκτικό κανάλι. Είναι μια πάθηση που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους, μπορεί να είναι επώδυνη και ενοχλητική, αλλά συνήθως δεν είναι σοβαρή.

Οι φλέβες μπορεί να διογκωθούν μέσα στο πρωκτικό κανάλι, σχηματίζοντας εσωτερικές αιμορροΐδες. Ή μπορεί να πρηστούν κοντά στο άνοιγμα του πρωκτού και να σχηματίσουν εξωτερικές αιμορροΐδες. Είναι δυνατόν να έχετε και τους δύο τύπους ταυτόχρονα. Τα συμπτώματα και η θεραπεία εξαρτώνται από τον τύπο που έχετε.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των συμπταμάτων των αιμορροΐδων με τρεις βασικούς τρόπους:

Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα

-Συμπεριλάβετε φρούτα, λαχανικά, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας κάθε μέρα. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

-Πίνετε άφθονα υγρά, αρκετά έτσι ώστε τα ούρα σας να έχουν χρώμα ανοικτό κίτρινο ή διάφανο σαν το νερό.

-Να ασκείστε έστω και λίγο κάθε μέρα. Προσπαθήστε να κάνετε ασκήσεις μέτριας έντασης για τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα, ή ασκήσεις αυξημένης έντασης για τουλάχιστον 1 ώρα την εβδομάδα.

-Πάρτε ένα συμπλήρωμα ινών, αν χρειαστεί. Ξεκινήστε με μια μικρή δόση και με πολύ αργό ρυθμό αυξήστε τη, πάντα σε συνεννόηση με τον προσωπικό σας γιατρό.

Φροντίστε την καλή υγεία του εντέρου σας

-Πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη και μην πιέζεστε για να το καθυστερήσετε.

-Αποφύγετε την υπερβολική προσπάθεια/πίεση όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα. Χαλαρώστε και δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να γίνει η διαδικασία με ήρεμο τρόπο. Από την άλλη πλευρά μην αποσπάται τον εαυτό σας με άλλες ασχολίες εκείνη τη στιγμή (διάβασμα κλπ). Εστιάστε σε ό,τι κάνετε και μην πιέζετε το σύστημά σας.

-Αποφύγετε να κρατάτε την αναπνοή σας κατά την αφόδευση.

Τροποποιήστε τις καθημερινές σας δραστηριότητες

-Αποφύγετε να μένετε καθιστοί/άπραγοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κάνετε συχνά σύντομους περιπάτους.

-Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε την συχνή ανύψωση βαρέων αντικειμένων. Εάν πρέπει να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, πάντα να εκπνέετε καθώς το κάνετε. Μην κρατάτε την αναπνοή σας όταν σηκώνετε βάρη.

-Εάν είστε έγκυος, το να κοιμάστε στο πλευρό σας θα μειώσει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία στην λεκάνη σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μην μεγαλώσουν περισσότερο οι αιμορροΐδες σας.

 

Πηγή: onmed.gr