Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τι να προσέχετε για να έχετε καλύτερο μεταβολισμό

Τι να προσέχετε για να έχετε καλύτερο μεταβολισμό

Δεν αρκεί να γυμνάζεστε έντονα και να πίνετε πράσινο τσάι για να διατηρείτε τον μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα.

Αν και οι παραπάνω παράγοντες είναι βασικοί (π.χ. το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι αυξάνει βραχυπρόθεσμα τον μεταβολισμό σας) υπάρχουν ορισμένα λάθη που ίσως κάνετε και ακυρώνετε χωρίς να το καταλαβαίνετε την προσπάθειά σας να χάσετε κιλά ή να διατηρηθείτε στο κανονικό σας σωματικό βάρος.

Δείτε ποια μπορεί να είναι αυτά τα λάθη:

Δεν καταναλώνετε καθόλου γαλακτοκομικά

Οι μυς είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση του μεταβολισμού σας. Έρευνα από το πανεπιστήμιο McMaster στις ΗΠΑ έδειξε ότι γυναίκες που κατανάλωναν 3-7 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα έχασαν περισσότερο λίπος και απέκτησαν περισσότερη μυϊκή μάζα από γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο ή και καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα στην διατροφή τους.

Διατηρείτε σε υψηλά επίπεδα τη θερμοκρασία στο σπίτι

Το καφέ λίπος (ή αλλιώς το “καλό” λίπος) γίνεται πιο ενεργό σε χαμηλότερες θερμοκρασίες για να μας βοηθήσει να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό. Όσο περισσότερο ενεργοποιείτε το καφέ λίπος, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίει ο οργανισμός σας για να κρατήσει ζεστούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζείτε μέσα στο κρύο. Απλά, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο σπίτι κυρίως τις ώρες που πηγαίνετε για ύπνο.

Έχετε αποκλείσει κάθε υδατάνθρακα από την διατροφή σας

Είναι αλήθεια ότι οι υδατάνθρακες συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αποκλείσετε τελείως, ειδικά αν ασκείστε τακτικά. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι μυς σας χρειάζονται γλυκογόνο από τις “αποθήκες” υδατανθράκων στο σώμα σας. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετούς υδατάνθρακες, τα επίπεδα του γλυκογόνου σας θα είναι πολύ χαμηλά και δεν θα έχετε την ενέργεια για να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα εξάσκησής σας. Ως εκ τούτου, θα καίτε λιγότερες θερμίδες τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την άσκηση, επειδή το σώμα σας δεν θα χρειάζεται τόση ενέργεια για να επανέλθει.

Επιλέγετε τα σνακ με λάθος τρόπο

Αντί για ένα “προϊόν διαίτης” με λίγες θερμίδες, προτιμήστε μια μερίδα ξηρών καρπών. Έρευνα δείχνει ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα στα καρύδια, μπορεί να ενισχύσουν τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων που ελέγχουν την καύση του λίπους, ώστε να κάψετε περισσότερες θερμίδες όλη την ημέρα. Μισή χούφτα ξηρών καρπών είναι αρκετή.

Λέτε όχι στο αλάτι

Είναι σώφρον να περιορίσετε την κατανάλωση αλατιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αποκλείσετε τελείως. Το αλάτι περιέχει ιώδιο, το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος ελέγχει τον μεταβολισμό σας. Χωρίς αρκετό ιώδιο ο θυρεοειδής σας δεν θα παράγει τις απαραίτητες ορμόνες.

 

 

Πηγή: onmed.gr