Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τουαλέτα το πρωί και δυσκοιλιότητα: Πώς συνδέονται;

Τουαλέτα το πρωί και δυσκοιλιότητα: Πώς συνδέονται;

Η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το άγχος είναι τα βασικά αίτια της δυσκοιλιότητας.

Κάποιος μπορεί να πηγαίνει στην τουαλέτα μία φορά την ημέρα ή παραπάνω, ενώ κάποιος άλλος τρεις φορές την εβδομάδα. Και στις δύο περιπτώσεις η συχνότητα θεωρείται φυσιολογική.

Εάν όμως οι επισκέψεις στην τουαλέτα είναι πού αραιές, για παράδειγμα μία φορά στις 4 μέρες ή και σπανιότερα, τότε υπάρχει θέμα δυσκοιλιότητας.

Το γαστρεντερικό κάθε ανθρώπου λειτουργεί διαφορετικά, οπότε είναι δύσκολο να τεθεί με απόλυτη ακρίβεια ποια είναι η φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων.

Αρκετοί είναι εκείνοι επίσης που έχουν την κακή συνήθεια να αναβάλουν για αργότερα τη διαδικασία της κένωσης του εντέρου.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις κακές συνήθειες και το στρες διαταράσσει τη συχνότητα αφόδευσης και επιτείνει το πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Γι’ αυτό, άλλωστε, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας τις περισσότερες φορές είναι επίκτητα και σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Πολλοί τέλος, θεωρούν ότι πρέπει να πηγαίνουν σε συγκεκριμένη σταθερή ώρα στην τουαλέτα, π.χ. κάθε πρωί.

Αυτό είναι ενδεικτικό καλής λειτουργίας του εντέρου, μεγαλύτερη σημασία όμως να πηγαίνετε στην τουαλέτα και όχι η ώρα που θα το κάνετε.

 

Πηγή: onmed.gr