Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Το βότανο που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας

Το βότανο που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας

Τι έδειξε η έρευνα στο μικρό χωριό των αιωνόβιων στην Ιταλία

Η πλούσια σε δενδρολίβανο διατροφή των κατοίκων του παραλιακού χωριού Acciaroli ίσως είναι το κλειδί της μακροζωίας τους!

Το δενδρολίβανο μπορεί να είναι το μυστικό που στο χωριό Accarioli στο Τυρρηνικό πέλαγος ζουν 300 κάτοικοι που έχουν ξεπεράσει τα εκατό! Το βότανο χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική των εν λόγω ιταλών αιωνόβιων οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα εκατό χωρίς να παρουσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή άνοια.Μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης πήραν για πρώτη φορά την άδεια να μελετήσουν από κοντά αυτό το μικρό χωριό των αιωνόβιων (οι ερευνητές θα εξετάσουν τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και θα πάρουν δείγματα αίματος των κατοίκων).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία των κατοίκων του Accarioli είναι αναμφίβολα η μεσογειακή διατροφή, με προεξάρχοντα παράγοντα το δενδρολίβανο που κυριαρχεί στα πιάτα τους. Δεν παραβλέπουν όμως και άλλους παράγοντες όπως τον καθαρό αέρα και το γεγονός ότι οι κάτοικοι περπατούν καθημερινά για τα ψώνια και τις εργασίες τους.

Πηγή: vita.gr