Πέμπτη , 22 Μάιος 2025

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις έως και τρεις μέρες

Η σάλπα είναι ένα ψάρι που βρίσκεται στη Μεσόγειο και ξεχωρίζει για τις χρυσές ρίγες, κατά μήκος του ασημένιου σώματός της, αλλά και τα κιτρινωπά μάτια.

Βέβαια, δεν είναι ένα τόσο «αθώο» ψάρι, καθώς ένα είδος του (Sarpa Salpa) μετά την κατανάλωσή του προκαλεί προσωρινές νευρολογικές αλλοιώσεις, όπως οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις λόγω των τοξινών που υπάρχουν στον οργανισμό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί αυτό το ψάρι προκαλεί παραισθήσεις;

Το παραισθησιογόνο φαινόμενο που σχετίζεται με το συγκεκριμένο είδος σάλπας σχετίζεται με τη διατροφή του ψαριού.

Σύμφωνα με το ενυδρείο της Βαρκελώνης στην Ισπανία, είναι το μόνο γνωστό είδος που τρέφεται με το «φύκι δολοφόνο», που επισήμως λέγεται Caulerpa taxifolia. Το φύκι αυτό περιέχει μια τοξίνη που ονομάζεται caulerpine, η οποία αποφεύγεται από άλλα θαλάσσια ζώα.

Στη συνέχεια, το συγκεκριμένο είδος ψαριού επεξεργάζεται την τοξίνη, μετατρέποντάς την σε νευροτοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα του. Όταν οι άνθρωποι το καταναλώνουν, μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως παραμορφωμένη όραση και πυρετό.

Πώς η τοξίνη επηρεάζει τον άνθρωπο;

Οι επιπτώσεις της τοξίνης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, όπως οι πεπτικές διαταραχές.

Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για πιο έντονα επεισόδια που διαρκούν έως και 36 ώρες, με εξωπραγματικά οράματα και ήχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιστατικά με οράματα μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους σάλπας

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Toxicology περιγράφει την περίπτωση ενός 40χρονου άνδρα που υπέστη παρατεταμένα ακουστικά και ψυχεδελικά οράματα μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους ψαριού.

Ένα άλλο περιστατικό συνέβη το 1982, όταν μια οικογένεια έφαγε ψητό ψάρι χωρίς να αφαιρέσει τα εσωτερικά όργανα, με συνέπεια ταραγμένα όνειρα και επιθετικά οράματα.

Το 2002, ένας 90χρονος άνδρας στο Saint-Tropez ανέφερε ότι βασανίστηκε από «φτερωτά ζώα με κραυγές», μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους σάλπας.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Πανελλήνιες 2025: Οι 9 τοπ τροφές για τον εγκέφαλο

Την Παρασκευή 30 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι μαθητές των Λυκείων μπαίνουν στην …

Daily-News.GR