Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024
Σταθερά δύσκολη η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ευρώπη - «Πράσινο φως» στο εμβόλιο της Moderna από την Ελβετία

Σταθερά δύσκολη η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ευρώπη – «Πράσινο φως» στο εμβόλιο της Moderna από την Ελβετία

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη έχουν ήδη ξεπεράσει τα 26.000.000, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, την ώρα που πολλές χώρες επαναφέρουν ή παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα, με την «αναζωπύρωση» της πανδημίας να απειλεί με κατάρρευση τις υπηρεσίες υγείας.

«Φως» ελπίδας αναμένεται να δώσουν τα εμβόλια, αλλά η συλλογική ανοσία δεν αναμένεται να έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελβετία έδωσε σήμερα (12/01) την έγκρισή της για την κυκλοφορία ενός δεύτερου εμβολίου κατά της Covid-19, αυτού της αμερικανικής Moderna, μετά την έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech που ήδη χορηγείται από τον Δεκέμβριο στη χώρα των Άλπεων.

Σχεδόν 200.000 δόσεις του νέου εμβολίου αναμένεται να φθάσουν στην χώρα από αύριο, Τετάρτη, δήλωσε η Νόρα Κρόνινγκ, υπεύθυνη της διεθνούς διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας. Επί του παρόντος, η χώρα είναι σε θέση να «εμβολιάσει το 4% του ενήλικου πληθυσμού σε σχήμα δύο δόσεων», διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η υπηρεσία φαρμάκων Swissmedic αποφάσισε ότι το εμβόλιο, που βασίζεται επίσης στον αγγελιοφόρο RNA, επέδειξε «υψηλή αποτελεσματικότητα» και ότι μπορεί να αναπτυχθεί αμέσως στο σχέδιο εμβολιασμού της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το «πράσινο φως» για το εμβόλιο αυτό την περασμένη Τετάρτη. Αυτό έδειξε ποσοστό αποτελεσματικότητας 94% δυο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, διευκρινίζει σε ανακοίνωση η Swissmedic. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που αποφάσισαν να αναβάλουν τη δεύτερη δόση σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν περισσότερο και γρηγορότερα, η ελβετική υπηρεσία συνιστά τη χορήγηση των δυο δόσεων σε διάστημα ενός μήνα μεταξύ τους.

Ο ίδιος φορέας υπογραμμίζει επίσης ότι δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να συνδυαστούν διαφορετικά εμβόλια, όπως προτείνεται σε άλλες χώρες.

Στις 18 Ιανουαρίου, η Ελβετία θα λάβει 560.750 δόσεις των εμβολίων Pfizer-BioNTech και της Moderna.

Παρότι ο αριθμός των θανάτων και των νοσοκομειακών νοσηλειών καταγράφει πτώση στη χώρα, οι αριθμοί της πανδημίας παραμένουν αρκετά κακοί, δήλωσε ο Πάτρικ Μάτις, υπεύθυνος της διαχείρισης κρίσης του υπουργείου Υγείας.

Το ποσοστό θετικότητας είναι ακόμη πολύ υψηλό, στο 16,4%. «Η παρουσία του νέου παραλλαγμένου στελέχους (του κορονοϊού, πιο μεταδοτικού) μας ανησυχεί», πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η Ελβετία ανέπτυξε τις δυνατότητες της αλληλουχίας για την ταχύτερη ανίχνευση του παραλλαγμένου στελέχους και επί του παρόντος έχει εντοπίσει 127 κρούσματα λοίμωξης που συνδέονται με ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, 86 κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους που ανιχνεύθηκε στη Βρετανία και 5 κρούσματα του στελέχους που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική.

Για τα 36 εναπομείναντα κρούσματα, οι αρχές δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον τύπο του παραλλαγμένου στελέχους, καθώς ορισμένα τεστ βασίζονταν σε μια ταχύτερη μέθοδο αλλά λιγότερο ακριβή, ανέφερε ο Μάτις.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ποσοστό 5 με 6% των θετικών τεστ στην Ελβετία συνδέονται σήμερα με αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 1,4% κατά την πρώτη εβδομάδα του 2021.

Παράλληλα, η Ελβετία επιβάλλει από σήμερα δεκαήμερη καραντίνα στους ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ιρλανδία, την επομένη της προειδοποίησης του ΠΟΥ για μαζική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 σε αυτή τη χώρα μέλος της ΕΕ. Οι ταξιδιώτες που προέρχονται επίσης από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία μπαίνουν ήδη σε καραντίνα, μέτρο που ισχύει εδώ και εβδομάδες.

Ισπανία: Εμβόλιο σε όλους τους ένοικους των οίκων ευγηρίας μέχρι το Σαββατοκύριακο

Από την πλευρά της, η Ισπανία σκοπεύει να έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση του εμβολίου εναντίον του κορονοϊού όλους τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας έως το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ίγια, έπειτα από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αφότου ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού στα τέλη Δεκεμβρίου και με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να έχει πάρει την ανιούσα, η Ισπανία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην Covid-19.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος μολύνσεων από τον Μάρτιο έως τον Μάιο ο ιός έσπειρε τον όλεθρο στον πληθυσμό των οίκων ευγηρίας σκοτώνοντας περίπου 20.000 ανθρώπους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα El Pais και το δίκτυο RTVE και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο συνολικός επίσημος απολογισμός των θανάτων από τον ιό είναι 52.275.

Από τις 18 Ιανουαρίου, οι υγειονομικές αρχές θα αρχίσουν να χορηγούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στους πρώτους εμβολιασθέντες με την πρώτη δόση.

«Πιστεύουμε πως αυτή την εβδομάδα η Ισπανία θα φθάσει μια σταθερή ταχύτητα στο σχέδιο εμβολιασμού», είπε ο Ίγια. Και πρόσθεσε: «Αυτό το Σαββατοκύριακο συνεχίσαμε τον εμβολιασμό σε πολλά μέρη παρά την καταιγίδα “Φιλομένα”», είπε, αναφερόμενος στην καταιγίδα που κάλυψε ένα μεγάλο μέρος της χώρας με χιόνι και διέκοψε μεταφορικές συνδέσεις με την πρωτεύουσα.

Η ιβηρική χώρα παρέλαβε 35.700 δόσεις του πρόσφατα εγκριθέντος εμβολίου της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας Moderna σήμερα το πρωί, και αναμένει να παραλάβει 600.000 δόσεις έως την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, είπε ο Ίγια.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περίπου 406.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα, περίπου το 55% των συνολικών αποθεμάτων.

Η εκστρατεία εμβολιασμού είναι ακόμη πιο σημαντική έπειτα από μια εκτόξευση του αριθμού των μολύνσεων από τον κορονοϊό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τα 2.111.782.

Βρετανία: 1.243 θάνατοι το προηγούμενο 24ωρο, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά

Οι Υγειονομικές Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσαν σήμερα πως 1.243 επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες εξαιτίας της Covid-19, ένας από τους υψηλότερους αριθμούς ημερήσιων θανάτων που καταγράφονται στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 45.533 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Χώρα της Ευρώπης με τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες από την πανδημία η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη αύξηση θανάτων και μολύνσεων από κορονοϊό, η οποία αποδίδεται σε μια πολύ πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού.

Ιταλία: Πρόταση για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην Ιταλία 14.242 νέα κρούσματα κορονοϊού και 616 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά έγιναν 141.641 διαγνωστικά τεστ, το 10,05% των οποίων ήταν θετικό. Χθες τα περιστατικά ήταν 12.532, με 448 θανάτους.

Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα μολύνθηκαν 2.303.263 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους 79.819 ασθενείς. Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται 6 λιγότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς αυξήθηκαν κατά 109. Οι περιοχές της χώρας με περισσότερα κρούσματα είναι το Βένετο (2.134), η Σικελία (1.913) και η Εμίλια Ρομάνια (1.563) με πρωτεύουσα τη Μπολόνια.

Η επιτροπή επιστημόνων, τέλος, η οποία συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση σε ότι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τάχθηκε σήμερα υπέρ της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 31 Ιουλίου, για να εγκρίνονται όλα τα αναγαία μέτρα, με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

Η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί, πάντως, από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τους αρμόδιους υπουργούς τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ολλανδία: Παρατείνεται το lockdown μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου

Τα μέτρα για το lockdown στην Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής λειτουργίας σχολείων και καταστημάτων, θα παραταθούν για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ότι πρέπει να διατηρηθούν τα μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών, επίσης λόγω της απειλής που θέτει το νέο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην νότια Αγγλία.

Όλα τα σχολεία και πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα έκλεισαν στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά το κλείσιμο όλων των μπαρ και εστιατορίων δύο μήνες νωρίτερα.


Πηγή