Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Έτσι σπαταλά τα δισεκατομμύριά του ο πρώτος ζάπλουτος αμερικανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει περιουσία 3,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, κάτι που τον μετατρέπει δικαιωματικά στον πρώτο δισεκατομμυριούχο που κρατά ποτέ το τιμόνι της υπερδύναμης.

Από την τεραστίων διαστάσεων ακίνητη περιουσία του στη Νέα Υόρκη μέχρι και τα γήπεδα του γκολφ που κατέχει στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, ο Τραμπ βγάζει κάπου 600 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094622034-0’); });

Πώς τα ξοδεύει όμως τώρα που είναι πρόεδρος της Αμερικής και δεν προλαβαίνει να τα χαρεί; Όταν δεν διακοσμεί τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερά του με χρυσό 24 καρατίων, αγοράζει καινούρια γιοτ και πληρώνει φυσικά και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια σε διατροφές. Όπως μας λέει το Forbes μάλιστα, ο Τραμπ έχει χάσει 400 εκατ. δολάρια από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017.

Είχε χρηματοδοτήσει εξάλλου από την τσέπη του όλη την προεκλογική του εκστρατεία, αφιερώνοντας όχι λιγότερα από 66 εκατ. δολάρια (σύμφωνα με το Reuters) για να βρει μια θέση στον Λευκό Οίκο. Τώρα που είναι πρόεδρος, κερδίζει 400.000 δολάρια τον χρόνο, χρήματα που δωρίζει ανελλιπώς στο υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Υγείας.

Οι προεδρικές του απολαβές δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό της περιουσίας του άλλωστε, καθώς τα ακίνητά του στη Νέα Υόρκη και μόνο εκτιμώνται στο 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα πάντα με το Forbes. Άλλα 13 εκατ. δολάρια βγάζει από το καρουζέλ που έχει στο νεοϋορκέζικο Central Park και μόνο!

Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αποκομίζει ακόμα από τα γήπεδα γκολφ και τα ακίνητα που έχει εκτός Νέας Υόρκης. Η κάρτα μέλους στο golf club Mar-a-Lago που έχει στο Παλμ Μπιτς, για παράδειγμα, κοστίζει 200.000 δολάρια. Κι έτσι όσα κι αν δίνει στους αμπελώνες και τα οινοποιία που αγοράζει πια (και τα μοσχοπουλά κατόπιν στον γιο του!), δεν είναι παρά ξεροκόμματα σε σχέση με τα 320 εκατ. δολάρια σε μετρητό και τιμαλφή που έχει στο όνομά του, σύμφωνα με το Forbes.

Προσθέστε εδώ τον στόλο των ιπτάμενων μέσων που έχει για τις προσωπικές του μετακινήσεις και αποκτάτε μια καλή εικόνα της περιουσίας του. Το 2010, για παράδειγμα, αγόρασε το Boeing 727 του Πολ Άλεν έναντι 100 εκατ. δολαρίων. Ταυτοχρόνως, έχει ένα μικρό Cessna και τρία ελικόπτερα Sikorsky S-76.

Ένα από αυτά έχει δεχτεί το άγγιγμα του Μίδα και φιλοξενεί πια εσωτερικό από ατόφιο χρυσάφι. Πόσο στοίχισε η διακόσμηση; Όχι λιγότερα από 750.000 δολάρια. Ο Τραμπ έχει όμως και αυτοκίνητα. Πολλά και ακριβά αυτοκίνητα. Μια αντίκα Rolls-Royce Silver Cloud, μια Rolls-Royce Phantom μισού εκατομμυρίου, μια Ferrari, μια Mercedes-Benz 3600 και μια Maybach φυσικά. Πρόσφατα αγόρασε στην πρώτη κυρία μια SLR McLaren 455.000 δολαρίων. Άλλα 30 εκατ. δολάρια κόστισε το σκάφος «Trump Princess». Επίσης, φορά κοστούμια αποκλειστικά από την ιταλική φίρμα Brioni αρκετών χιλιάδων δολαρίων το καθένα και έχει ολόκληρα δωμάτια από αυτά.

Έχει όμως και πολλά σπίτια. Τα τρία κοντά στο Mar-a-Lago της Φλόριντα εκτιμώνται στα 36 εκατ. δολάρια το καθένα, ενώ η έπαυλη στο Μπέβερλι Χιλς στα 13 εκατ. δολάρια. Το εξοχικό που αγόρασε στις Δυτικές Ινδίες το 2013 αξίζει 15 εκατ. δολάρια, ενώ άλλα 30 εκατ. κάνει η έπαυλη με το κτήμα στο Μπέντφορντ της Νέας Υόρκης. Όσο για το ρετιρέ του στο Trump Tower του Μανχάταν, εκτιμάται στα 57 εκατ. δολάρια.

Μπορεί το διαζύγιο να του στοίχισε πολύ ακριβά, η περιουσία του μοιάζει ακλόνητη ωστόσο…

localStorage.clear();


Πηγή