Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

«Γοργόνες και Μάγκες»: Άγνωστες πτυχές από τη θρυλική ταινία που έγραψε ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο

Είναι από τις ταινίες που έχουν παίξει άπειρες φορές στην ελληνική τηλεόραση. Όχι άδικα, καθώς το «Γοργόνες και Μάγκες» παραμένει μέχρι και σήμερα φρέσκο.

Η ταινία της οποίας σκηνοθέτης και σεναριογράφος ήταν ο Γιάννης Δαλιανίδης και τη μουσική της συνέθεσε ο Μίμης Πλέσσας έγραψε ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο. Και παρά το γεγονός ότι η χρονιά κυκλοφορίας του μιούζικαλ ήταν πριν 54 ολόκληρα χρόνια, παραμένει μια από τις πλέον εμβληματικές δημιουργίες της λεγόμενης «χρυσής» εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«O έγχρωμος μουσικός κολοσσός του Γιάννη Δαλιανίδη, με μια μεγαλειώδη παρέλαση πρωταγωνιστών!». Έτσι διαφήμιζε η Φίνος Φιλμ τη συγκεκριμένη κινηματογραφική δημιουργία (τίτλος που θυμίζει το «Μάγκες και Κούκλες» του 1955), με το μιούζικαλ αυτό να κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 2 Δεκεμβρίου 1968.

Στην ταινία αυτή συγκεντρώθηκε η «αφρόκρεμα» του σινεμά στην Ελλάδα και ετοίμασε ένα λαμπερό λαϊκό μιούζικαλ, ολοκληρώνοντας την τριλογία που είχε αρχίσει με τις «Θαλασσιές τις Χάντρες» και το «Μια Κυρία στα Μπουζούκια».

Ο Δαλιανίδης έβαλε πρωταγωνίστρια τη Μαίρη Χρονοπούλου και δίπλα της τον Φαίδωνα Γεωργίτση. Σημαντικός ήταν και ο ρόλος της Μάρθας Καραγιάννη, που και αυτοί έπαιζαν στις δύο προηγούμενες δημιουργίες του. Το καστ πλαισίωσαν οι Χρόνης Εξαρχάκος, Γιάννης Βογιατζής, Βαγγέλης Σειληνός, Νόρα Βαλσάμη, Λάκης Κομνηνός, Χρήστος Δοξαράς, Μαρία Φωκά και Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

«Γοργόνες και Μάγκες»: Γεμάτο τραγούδια που ακούγονται μέχρι και σήμερα

Η ταινία είναι γεμάτη από τραγούδια σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και τα οποία ακούγονται μέχρι και σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ταινία παρουσιάζονται τα άσματα «Άνοιξε Πέτρα» από τη Μαρινέλλα, «Πόσα Καλοκαίρια» από τον Δάκη, «Καμαρούλα μια Σταλιά» και «Θα Πιώ Απόψε το Φεγγάρι» από τον Γιάννη Πουλόπουλο και «Ο Άντρας που θα Παντρευτώ» από τη Μάρθα Καραγιάννη στο τραγουδιστικό της ντεμπούτο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο cosmopoliti.com


Πηγή