Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Βρετανία: Μετά την Τσέλσι η σειρά της Μάντσεστερ Σίτι; Κινδυνεύει με κυρώσεις για τη συνάντηση Μανσούρ-Άσαντ

Ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, σεΐχης Μανσούρ, επικρίθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στο πρώτο του ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) από τότε που ξεκίνησε ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πριν από 11 χρόνια, ο Άσαντ συναντήθηκε με διάφορες σημαντικές προσωπικότητες την περασμένη εβδομάδα, και, μεταξύ άλλων, φωτογραφήθηκε με τον Μανσούρ, ο οποίος είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός των ΗΑΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι τέτοιες συναντήσεις «υπονομεύουν την προοπτική» της ειρήνης στη Συρία.

Σύμφωνα με το BBC, το ταξίδι του Άσαντ σηματοδοτεί μια πιθανή αναθέρμανση στις σχέσεις της Συρίας με τους Άραβες γείτονές της, οι οποίοι προηγουμένως είχαν απομονώσει τον Σύρο πρόεδρο.

Οι ηγέτες των ΗΑΕ εξέφρασαν την προθυμία τους να ενισχύσουν και πάλι τους δεσμούς με τη Συρία.

Σε δήλωσή του προς την «Athletic», το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) απάντησε στην κίνηση αυτή, λέγοντας: «Είναι η σταθερή πεποίθηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι -ελλείψει αλλαγής συμπεριφοράς από το συριακό καθεστώς- η ενίσχυση των δεσμών υπονομεύει την προοπτική μιας διαρκούς και χωρίς αποκλεισμούς ειρήνης στη Συρία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το καθεστώς Άσαντ διαπράττει φρικαλεότητες»

Ο Τζόναθαν Χάργκριβς, ειδικός αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Συρία, ανάρτησε στο Twitter:

«Μετά από 11 χρόνια σύγκρουσης, το μη μεταρρυθμισμένο και αμετανόητο καθεστώς του Άσαντ συνεχίζει να διαπράττει φρικαλεότητες κατά του συριακού λαού.

Χωρίς αλλαγές στη συμπεριφορά, η δέσμευση εξυπηρετεί μόνο την υπονόμευση των συλλογικών προσπαθειών για την ενθάρρυνση του Άσαντ να συμμετάσχει με καλή πίστη στην πολιτική διαδικασία υπό τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ…

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αντίθετο σε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με το συριακό καθεστώς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για τη Ρωσία, συμμερίστηκε αυτές τις ανησυχίες και, σε συνέντευξή του στην «Telegraph», συνέχισε να αμφισβητεί αν ο Μανσούρ είναι «κατάλληλο πρόσωπο για να είναι ιδιοκτήτης ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου».

Θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του Τζόνσον τον ίδιο δρόμο με την Τσέλσι και τον Αμπράμοβιτς;

Την ώρα που η Τσέλσι αντιμετωπίζει τεράστια διοικητικά προβλήματα μετά τις κυρώσεις στον πρώην πλέον πρόεδρό της, Ρομάν Αμπράμοβιτς, για σχέσεις με τον Πούτιν, έρχεται ακόμα ένα «σκάνδαλο», αυτή τη φορά για τη Μάντσεστερ Σίτι.

Στην περίπτωση του ρωσικής καταγωγής «μεγιστάνα» αφαιρέθηκε η προεδρία από τον σύλλογο της Premier League, ενώ μπήκε πωλητήριο στην ομάδα και αυτός δεν πρόκειται να λάβει ούτε ευρώ από την πώληση αυτή. Αυτές είναι μερικές από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον Αμπράμοβιτς και… πήραν «μπάλα» και την Τσέλσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον, όλοι στρέφουν το βλέμμα στον Μπόρις Τζόνσον, για να δουν αν θα επιδιώξει τις ίδιες κυρώσεις προς τη Μάντσεστερ Σίτι, καθώς, σύμφωνα με μέλη της κυβέρνησης, οι κινήσεις του σεΐχη… διαταράσσουν την ειρήνη.


Πηγή