Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Η απαγωγή της πριγκίπισσας Λατίφα -Μια σοκαριστικά απίστευτη ιστορία, σαν υπόθεση ταινίας

Αν ένας σεναριογράφος έγραφε ένα φανταστικό δράμα για τη φυγή, τη σύλληψη, τη φυλάκιση και την απελευθέρωση μιας πριγκίπισσας του 21ου αιώνα, θα μπορούσε να απορριφθεί ως πολύ απίστευτο.

Αλλά η πραγματική ιστορία της πριγκίπισσας Latifa (Λατίφα) του Ντουμπάι και η απόδραση, η εκ νέου σύλληψη, η φυλάκιση και η απελευθέρωσή της έχει εμπνεύσει ένα νέο δράμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια σειρά τεσσάρων μερών με τίτλο The Escape θα ξεκινήσει την παραγωγή της, το επόμενο έτος. Η βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας του, Lindsay Shapero, συνεργάζεται στενά με την Tiina Jauhiainen, η οποία ως στενή φίλη της Latifa τη βοήθησε να φύγει από το Ντουμπάι το 2018, μόνο για να επιστρέψουν και να ανακριθούν βίαια και οι δύο.

Η Λατίφα, κόρη του ηγεμόνα του Ντουμπάι, του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ, χρησιμοποίησε μια άκαμπτη φουσκωτή βάρκα για να φτάσει σε ένα γιοτ αγκυροβολημένο στα διεθνή ύδατα που είχε νοικιάσει ένας Γάλλος συνεργός της. Ωστόσο, ενώ βρισκόταν στα ανοικτά των ακτών της Ινδίας, το σκάφος φέρεται να επιβιβάστηκε από Ινδούς καταδρομείς και την επέστρεψαν στον πατέρα της.

Σε μια δικαστική μάχη το 2020, ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, ο Σερ Άντριου ΜακΦαρλάνε, δέχτηκε ως αποδεδειγμένους, μια σειρά από ισχυρισμούς της πριγκίπισσας Χάγια, της πρώην συζύγου του σεΐχη, ότι μεταξύ άλλων, ο σεΐχης διέταξε την απαγωγή της Λατίφα, αν και οι δικηγόροι του απέρριψαν τους ισχυρισμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κρυφό βίντεο που έστειλε η πριγκίπισσα Λατίφα

Για μήνες, η μοίρα της Λατίφα ήταν ασαφής μέχρι που κατάφερε να βγάλει λαθραία βίντεο στα οποία έλεγε ότι κρατούνταν σε απομόνωση. Στα πλάνα, είπε: «Όλα τα παράθυρα είναι κλειστά… Υπάρχουν πέντε αστυνομικοί έξω και δύο αστυνομικίνες μέσα στο σπίτι. Και δεν μπορώ καν να βγω έξω για να πάρω καθαρό αέρα. Κάνω αυτό το βίντεο από ένα μπάνιο γιατί αυτό είναι το μόνο δωμάτιο με πόρτα που μπορώ να κλειδώσω. Είμαι όμηρος. Δεν είμαι ελεύθερη. Είμαι σκλαβωμένη σε αυτή τη φυλακή».

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχίες στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προειδοποιώντας ότι «η συνεχιζόμενη ανεπιφύλακτη κράτησή της… μπορεί να ισοδυναμεί με σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση». Η πρεσβεία των ΗΑΕ στο Λονδίνο εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι η Λατίφα φροντίζεται στο σπίτι από την οικογένειά της και τους επαγγελματίες υγείας και ότι θα επέστρεφε στη δημόσια ζωή «την κατάλληλη στιγμή».

Τι λένε συντελεστές της σειράς

Η δραματική σειρά αναπτύσσεται από την Yellow Film & TV, με επικεφαλής τους Ιρλανδούς και Φινλανδούς παραγωγούς Jackie Larkin και Olli Haikka, και θα αφηγηθεί την ιστορία της «απόπειρας διαφυγής της πριγκίπισσας Λατίφα που αψήφησε τον θάνατο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο αναλυτικά, η σειρά περιγράφει περιστατικά όπως το κρύψιμο της Λατίφα στο διαμέρισμα των ελαστικών ενός αυτοκινήτου που κατευθυνόταν πέρα από ένοπλα σύνορα, καθώς και της εισβολής στο γιοτ «ινδικών ειδικών δυνάμεων και αξιωματικών των Εμιράτων που περικύκλωσαν την πριγκίπισσα και τη φίλη της με ελικόπτερα και στρατιωτικά σκάφη».

«Οι γυναίκες απήχθησαν, φυλακίστηκαν και ανακρίθηκαν, με αποτέλεσμα η Tiina τελικά να απελαθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Λατίφα να κρατηθεί φυλακισμένη στη χώρα της», ανέφερε ο Haikka, ενώ η Larkin μίλησε για τον φόβο των γυναικών να «αποβιβαστούν από τη βάρκα υπό την απειλή όπλου».

Η πριγκίπισσα Λατίφα συναντά τη Mary Robinson, πρώην Ύπατη Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Η πριγκίπισσα Λατίφα συναντά τη Mary Robinson, πρώην Ύπατη Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα / Φωτογραφία: AP

Ο Jauhiainen, ένας Φινλανδός υπήκοος, είχε γίνει φίλος της Latifa αφού της δίδαξε capoeira, μια βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη και μορφή χορού που αναπτύχθηκε από σκλάβους. Αυτή η φιλία έληξε επειδή προϋπόθεση για την απελευθέρωση της πριγκίπισσας ήταν οι δύο γυναίκες να μην έρθουν ποτέ ξανά σε επαφή μεταξύ τους, είπε η Larkin. Η Λατίφα πιστεύεται ότι ζει τώρα στο Παρίσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δράμα θα δείξει ότι κάποια στιγμή η πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Mary Robinson ταξίδεψε στο Ντουμπάι για να δει μόνη της αν η Λατίφα ήταν ακόμα ζωντανή. Οι σκηνοθέτες είπαν: «Η Robinson παραπλανήθηκε πιστεύοντας ότι η πριγκίπισσα δεν ήταν αιχμάλωτη, αλλά αντίθετα ήταν ψυχικά άρρωστη. Η αλήθεια της αιχμαλωσίας της πριγκίπισσας Λατίφα αποκαλύφθηκε τελικά όταν η Tiina δημοσίευσε μυστικά βιντεομηνύματα».

Ο Haikka είπε ότι για νομικούς λόγους και για την επιδίωξη της ακρίβειας, συνεργάζονταν με ανεξάρτητους ερευνητές.

«Είναι πολύ περίπλοκο νομικά, αλλά επίσης, φυσικά, θα κάναμε, ως επαγγελματίες, το σε βάθος επίπεδο έρευνας μόνοι μας και – χάρη στον Guardian – έχουν υπάρξει μερικά φανταστικά άρθρα και κάλυψη αυτής της υπόθεσης μέχρι σήμερα», ανέφερε η Larkin΄από την πλευρά της.

Η Shapero είναι μία βραβευμένη με Emmy και υποψήφια για Bafta συγγραφέας, της οποίας οι προηγούμενες παραγωγές περιλαμβάνουν το Enid, ένα δράμα του BBC που περιγράφεται από τον Guardian ως ένα «καθηλωτικό πορτρέτο» της Enid Blyton (σσ: συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας), την οποία υποδύεται η Helena Bonham Carter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή