Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Κι όμως: Σε αυτές τις γάτες αλλάζει χρώμα το τρίχωμα

Οι γάτες Σιάμ είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυλές του αιλουροειδούς βασιλείου, που διακρίνονται για το εντυπωσιακό σκούρο καφέ και κρεμ τρίχωμά τους, τα λαμπερά μπλε μάτια και το λεπτό σχήμα τους.

Είναι εξαιρετικά ευφυείς και απίστευτα ομιλητικές. Μία από τις πολλές ράτσες γάτας στην Ταϊλάνδη (παλαιότερα γνωστή ως Σιάμ), τον 20ο αιώνα, η σιαμέζα γάτα έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που μπορεί να έχουν αποκτήσει τη σιαμαία γάτα τους ως νεαρό γατάκι, μπορεί να έχουν παρατηρήσει την ταχεία αλλαγή χρώματος της γούνας τους κατά τη μετάβαση σε ενήλικα.

Τα χαρακτηριστικά-σήμα κατατεθέν της ενήλικης γάτας Σιάμ προέρχονται από το γονίδιο των Ιμαλαΐων, το οποίο ανακαλύφθηκε στη φυλή το 2005.

Γάτες Σιάμ: Γιατί αλλάζει το χρώμα του τριχώματος τους

Αυτό το υπολειπόμενο γονίδιο, που μεταβιβάζεται και από τους δύο γονείς, δίνει επίσης στα αιλουροειδή ένα τρίχωμα ευαίσθητο στη θερμοκρασία που μπορεί να αλλάξει χρώμα, σύμφωνα με το National Geographic.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη μήτρα, τα γατάκια Σιάμ αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες περίπου 101 Φαρενάιτ (περίπου 38,3 βαθμούς Κελσίου) – τη φυσιολογική θερμοκρασία μιας γάτας.

Τα γατάκια γεννιούνται εντελώς λευκά, αλλά, τελικά, αρχίζουν να κρυώνουν στα άκρα τους, όπως τα πόδια, τα αυτιά, οι ουρές και το πρόσωπό τους. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες έξω από τη μήτρα προκαλούν το γονίδιο των Ιμαλαΐων να ενεργοποιήσει τη μελανίνη του σώματος, μια χρωστική ουσία που υπάρχει και στους ανθρώπους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σώμα μιας γάτας Σιάμ -που είναι πιο ζεστό- παραμένει ανοιχτόχρωμο, αλλά τα πιο ψυχρά μέρη, όπως τα πόδια και η ουρά, γίνονται πιο μελαγχρωματικά καθώς ωριμάζουν.

γάτα Σιάμ καθιστή
Γνωρίζατε ότι οι γάτες Σιάμ αλλάζουν χρώμα; / Φωτογραφία: Shutterstock

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Betsy Arnold, κτηνίατρος που διατηρεί ιατρείο μόνο για γάτες στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης και άρχισε να εκτρέφει σιαμέζες όταν ήταν έφηβη, δήλωσε: «Μπορείς να τις δεις να αλλάζουν».

Η κτηνίατρος δήλωσε επίσης ότι οι σκούρες αποχρώσεις αρχίζουν να απλώνουν στα άκρα τους σε ηλικία περίπου δύο εβδομάδων. Μέχρι να περάσουν ένα μήνα έξω από τη μήτρα, αναδύεται το τελικό τους χρώμα.

Το τελικό χρώμα του τριχώματός τους μπορεί να είναι μία από διάφορες ποικιλίες, μεταξύ των οποίων η μπλε, η λιλά, η σοκολατί και η ανοιχτή γκρι σαν της φώκιας, μαζί με σκούρες καφέ αποχρώσεις στα πόδια, την ουρά, τη μύτη και τα αυτιά.

Η γενετίστρια αιλουροειδών Leslie Lyons, από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, εντόπισε για πρώτη φορά τη μετάλλαξη στις γάτες Σιάμ και έχει δηλώσει ότι η μετάλλαξη των Ιμαλαΐων εμφανίζεται φυσικά στα κατοικίδια αιλουροειδή της Νότιας Ασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μετάλλαξη των Ιμαλαΐων προκαλεί το σκούρο χρώμα του τριχώματος μιας σιαμέζας καθώς η γάτα γερνάει, αν και κάθε είδους τραύμα ή αλλαγή στο τρίχωμα της γάτας – όπως τραύματα από χειρουργική επέμβαση ή ένα ξυρισμένο σημείο στο τρίχωμά της – μπορεί να αλλάξει τις αποχρώσεις της.


Πηγή