Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η κατάρα του «club των 27» και οι θρύλοι της μουσικής που έζησαν σύντομη ζωή

Αποτελεί πιθανότατα μια σύμπτωση, μια τραγική σύμπτωση. Τόσοι και τόσοι νέοι καλλιτέχνες στο απόγειο της δόξας τους έφυγαν από τη ζωή. Και ήταν όλοι τους μόλις 27 ετών. Πρόκειται για την αποκαλούμενη κατάρα του «club των 27», μια θεωρία που κέρδισε έδαφος ειδικά μετά την αυτοκτονία του διάσημου τραγουδιστή, κιθαρίστα και συνθέτη του ροκ συγκροτήματος Nirvana, Κερτ Κομπέιν.

Όταν η Έιμι Γουάινχαουζ πέθανε το 2011, σε ηλικία 27 ετών και εκείνη, η θεωρία αυτή απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοφιλία. Το «club των 27» έχει συνδεθεί ευρέως με μουσικούς, καλλιτέχνες και από άλλους χώρους όμως έχουν μπει στη θλιβερή λίστα, φεύγοντας από τη ζωή εξαιτίας εθισμών, αυτοκτονιών ή τραγικών δυστυχημάτων.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν πως δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση και πως τα 27 χρόνια ήταν μια «καταραμένη» ηλικία για ταλαντούχους μουσικούς. Το φαινόμενο απασχόλησε μέχρι και την επιστήμη και το 2011, βρετανοί ερευνητές μελέτησαν την ιστορία 1.500 ερμηνευτών σε διάστημα 40 ετών. Συνέκριναν το μέσο όρο ζωής των ροκ σταρ με αυτούς που δεν ανήκαν στην ίδια κατηγορία, το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα, «οι βορειοαμερικανοί σταρ της ποπ είχαν 87,6% πιθανότητες να είναι ζωντανοί, όσο και οι μη-ροκ σταρ ίδιας ηλικίας και εθνικότητας, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από οποιαδήποτε άλλη ομάδα που συμπεριελήφθη στη μελέτη». Οι ροκάδες της Ευρώπης, αν και ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τους βορειοαμερικανούς ομολόγους τους, κατά μέσο όρο είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι συγκριτικά με τους μη-ροκ ευρωπαίους αστέρες.

Η υπερβολική χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ ήταν ανάμεσα στις πιο κοινές αιτίες θανάτου. Ο συγγραφέας Howard Sounes καταγράφει 50 «μέλη» στο βιβλίο του «The 27 Club», η πλειοψηφία των οποίων αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα εθισμού με ναρκωτικές ουσίες.

Είτε πρόκειται για μια τραγική σύμπτωση είτε για μια «κατάρα», υπάρχει κάτι που ενώνει αρκετούς λαμπρούς καλλιτέχνες που πρόλαβαν να ζήσουν μια εξαιρετικά σύντομη ζωή. Αυτοί είναι ορισμένοι από αυτούς…

Ρόμπερτ Τζόνσον (1911-1938)

Γεννημένος περισσότερα από 100 χρόνια πριν στο Μισισίπι των ΗΠΑ, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των μπλουζ Ρόμπερτ Τζόνσον κέρδισε ελάχιστη προσοχή στη διάρκεια της σύντομης ζωής του, επανανακαλύφθηκε όμως τη δεκαετία του 1960, αποτελώντας μια σημαντική επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες του rock and roll.

Ο θρύλος θέλει τον Τζόνσον να πουλά την ψυχή του στον διάβολο με αντάλλαγμα το τεράστιο ταλέντο του, που ξεδίπλωσε στις γωνιές των δρόμων στον Δέλτα του Μισισίπι και στα 29 τραγούδια που ηχογράφησε μεταξύ 1936 και 1937. Στα 27 του χρόνια δηλητηριάστηκε για τα μάτια μιας γυναίκας από έναν άνδρα τυφλωμένο από τη ζήλια.

Μπράιαν Τζόουνς (1942-1969)

Ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones μαζί με τον Μικ Τζάγκερ και τον Κιθ Ρίτσαρντς, ο βρετανός μουσικός Μπράιαν Τζόουνς εθίστηκε στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και οδηγήθηκε γρήγορα εκτός συγκροτήματος. Τελικά ο Τζόουνς βρέθηκε νεκρός στον πάτο της πισίνας του.

Η αναφορά της αστυνομίας έκανε λόγο για πνιγμό υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ. Δεν ήταν λίγοι πάντως εκείνοι που αμφισβήτησαν την επίσημη εκδοχή. Ακόμη και μέλη των Rolling Stones εξέφρασαν αμφιβολίες. «Και ακόμη το μυστήριο του θανάτου του δεν έχει λυθεί. Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά μια βρώμικη δουλειά γινόταν», είχε δηλώσει ο Κιθ Ρίτσαρντς.

Άλαν Γουίλσον (1943-1970)

Γνωστός και ως «τυφλή κουκουβάγια» λόγω της περιορισμένης δυνατότητάς του να βλέπει, ο κιθαρίστας των «Canned Heat» ήταν μια προβληματισμένη προσωπικότητα. Όπως πολλά μέλη του «club των 27», είχε αποξενωθεί από την οικογένειά του, έπασχε από χαμηλή αυτοεκτίμηση και υπέφερε από χρόνια κατάθλιψη. Μία από τις εκκεντρικές συνήθειές του ήταν να κοιμάται έξω, όπως συνέβη και το τελευταίο βράδυ της ζωής του, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stones.

Ο Γουίλσον βρέθηκε νεκρός σε μια αυλή στις 3 Σεπτεμβρίου του 1970, με τα χέρια του σταυρωμένα στο στήθος του και με ένα κουτί βαρβιτουρικών δίπλα του. Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι ο θάνατός του προήλθε από άγνοια στη δοσολογία, κάποιοι όμως έκαναν λόγο για αυτοκτονία.

Τζίμι Χέντριξ (1942-1970)

Πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 1970, κι ενώ συζούσε με τη σύντροφό του στο Λονδίνο, ο θρύλος της ροκ πήρε υπνωτικά χάπια. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσα ήταν τα χάπια που κατάπιε ή αν αντιλαμβανόταν τι ακριβώς έπαιρνε.

Τα χάπια ήταν από αυτά που μόνο το μισό είναι αρκετό για να σου χαρίσει ένα οκτάωρο ύπνου. Ο Τζίμι Χέντριξ μπορεί να πήρε ακόμη και εννιά, σε συνδυασμό με αλκοόλ.

Τζάνις Τζόπλιν (1943-1970)

«Κάθε βράδυ κάνω έρωτα με 25.000 ανθρώπους στη σκηνή, μετά όμως γυρίζω σπίτι μόνη», είχε πει κάποτε η Τζάνις Τζόπλιν. Η θρυλική ερμηνεύτρια του μπλουζ και μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της ροκ μουσικής πέθανε το 1970 μετά από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1970, επιστρέφοντας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στο Χόλιγουντ, η Τζάνις πήρε την τελευταία δόση ηρωίνης. Στη συνέχεια κατέβηκε για να αγοράσει τσιγάρα από έναν αυτόματο πωλητή και επέστρεψε στο δωμάτιό της με ένα καινούργιο πακέτο. Έκλεισε την πόρτα, άρχισε να βγάζει τα ρούχα της και πήγε προς το κομοδίνο να αφήσει τα τσιγάρα της. Έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της στο κομοδίνο. Βρέθηκε νεκρή την επόμενη ημέρα.

Τζιμ Μόρισον (1943-1971)

Ένας από τους θρυλικότερους ροκ αστέρες της Ιστορίας και ένας αληθινός ποιητής της μουσικής, ο Τζιμ Μόρισον βρέθηκε νεκρός στις 3 Ιουλίου του 1971 μέσα στη μπανιέρα διαμερίσματος στο Παρίσι, σε ηλικία 27 ετών. Στη σύντομη ζωή του, ο μύθος της ροκ σκηνής θα προλάβαινε να φτιάξει τους Doors, ένα από τα θρυλικότερα συγκροτήματα που εμφανίστηκαν ποτέ, για να τους παρατήσει πολύ σύντομα κυνηγώντας το όνειρο της ποίησης, που θα του στερούσαν βέβαια τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις.

Ο Τζιμ Μόρισον ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο Pere Lachaise του Παρισιού, με τον τάφο του να λειτουργεί έκτοτε ως δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Πόλης του Φωτός!

Κερτ Κομπέιν (1967-1994)

O ιδιοφυής και αυτοκαταστροφικός Κερτ Κομπέιν ήταν ίσως ο πιο σημαντικός μουσικός που ξεπήδησε από την ιδιόμορφη δεκαετία του 1990, παρά το γεγονός ότι δεν πρόλαβε καν να φτάσει στα μέσα των ’90s. «Θα γίνω σουπερστάρ, θα γίνω πλούσιος και διάσημος, θα αυτοκτονήσω και θα φύγω δοξασμένος σαν τον Τζίμι Χέντριξ», έλεγε προφητικά ο αντισυμβατικός frontman των Nirvana που προσυπέγραψε με τη ζωή του το σλόγκαν «σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ».

Το άψυχο σώμα του τραγουδιστή των θρυλικών Nirvana βρέθηκε από έναν ηλεκτρολόγο την Παρασκευή 8 Απριλίου 1994.

Έιμι Γουάινχαουζ (1983-2011)

Το 2011 η Έιμι Γουάινχάουζ είχε την ίδια μοίρα. Ποια ήταν η κατάσταση στο μυαλό της όταν έπινε εκείνες τις τελευταίες, γενναίες γουλιές βότκας στο σπίτι της στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2011, κανείς δεν γνωρίζει…

Η ίδια είχε πει ότι υπήρχαν πολλά πράγματα που ήθελε να κάνει στη ζωή της, αλλά έμοιαζε ανίκανη να κάνει το οτιδήποτε. Όπως ο Χέντριξ και ο Κομπέιν, έτσι και η Έιμι, είχε εγκλωβιστεί στην εικόνα της. Η Έιμι Γουάινχαουζ διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου εκείνου που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «αυτοκαταστροφικό». Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε εμφανιστεί «λιώμα» μπροστά στους θαυμαστές της, μην μπορώντας να τραγουδήσει ούτε έναν στίχο από τα τραγούδια της.

Η ειρωνεία πάντως είναι ότι ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια της είχε τον τίτλο «Rehab», δηλαδή «Αποτοξίνωση», κάτι στο οποίο, όπως αποδείχτηκε, δεν πίστευε ιδιαίτερα…


Πηγή