Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Η μπάντα του ουκρανικού ναυτικού παίζει το Don’t Worry, Be Happy μπροστά στην Όπερα της Οδησσού

Περιμένοντας καρτερικά να δουν εάν η πόλη τους θα είναι ο επόμενος στόχος του Πούτιν, οι κάτοικοι της Οδησσού οχυρώνονται.

Πίσω από σάκους γεμάτους άμμο και αντιαρματικά εμπόδια μπροστά από την Όπερα της Οδησσού, μια γνώριμη αν και απροσδόκητη μελωδία πλανάται πάνω από τους σχεδόν έρημους δρόμους του κύριου λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας χθες: Το Don’t Worry, Be Happy».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Οδησσός οχυρώνεται

Η Οδησσός έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς, αλλά το ένα εκατομμύριο κάτοικοί της περιμένουν με αγωνία να δουν αν η ιστορική τους πόλη θα είναι η επόμενη που θα υποστεί τον σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό μετά το Κίεβο και τη Μαριούπολη στα βόρεια και τα ανατολικά.

Οι κάτοικοι της Οδησσού ετοιμάζουν σακιά με άμμο
Οι κάτοικοι της Οδησσού ετοιμάζουν σακιά με άμμο

Η αντίσταση των κατοίκων είναι γραμμένη στο γιγάντιο μπλε και κίτρινο πανό «Οδησσός – Ουκρανία» και στέκεται πάνω από τους σάκους με άμμο στον σχεδόν έρημο κέντρο της πόλης. «Δεν παραδώσαμε την Οδησσό στον Χίτλερ και δε θα την παραδώσουμε σε κανέναν άλλον» είπε η Γκαλίνα Ζίτσερ, διευθύντρια της Φιλαρμονικής της Οδησσού, η οποία έδωσε την πρώτη της παράσταση από την έναρξη της κρίσης.

Viral το «Don’t Worry, Be Happy»

Και με παρόμοιο τρόπο, κάποιοι μουσικοί του στρατού ντυμένη με την στρατιωτική τους στολή, έστησαν μια αυτοσχέδια απόδοση του εθνικού ύμνου και του διάσημου τραγουδιού του Bobby McFerrin του 1980, «Don’t Worry, Be Happy».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορώ να πω ότι δεν φοβάμαι, φοβάμαι πολύ, ειδικά όταν βλέπουμε αυτές τις ειδήσεις, τις κατεστραμμένες πόλεις, τους νεκρούς στρατιώτες» είπε η Ζίτσερ στο Reuters. «Προσευχόμαστε για τον πρόεδρο, για τον στρατό μας, να τους δώσει ο Θεός τη δύναμη και την υγεία να μας προστατεύουν» πρόσθεσε.

Η ιστοσελίδα της ορχήστρας ενημερώνει το κοινό πως οι συναυλίες αναβάλλονται «λόγω της εισβολής στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία» και τους προτρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και να εμπιστευτούν μόνο «αξιόπιστες επίσημες πηγές».

Η θάλασσα παίζει κεντρικό ρόλο για τη θέση της Οδησσού και την καθιστά σημαντικό εμπορικό, βιομηχανικό και συγκοινωνιακό κόμβο. Οι κάτοικοι της πόλης ζουν με την απειλή επίθεσης από τη θάλασσα. Οι ντόπιοι γεμίζουν σακούλες με άμμο στην παραλία και μαθαίνουν να χειρίζονται τα όπλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα,
η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Δεν υπάρχει
πανικός, τα καταστήματα έχουν τρόφιμα,
υπάρχουν διαθέσιμα μετρητά και προς το
παρόν, οι αγρότες από τα γύρω χωριά
προμηθεύουν με γάλα, κρέας και αυγά τις
αγορές. «Οι Οδησσίτες δεν πανικοβλήθηκαν.
Ελπίζουμε ότι όλο αυτό θα λυθεί σύντομα»
λέει ένας κάτοικος της πόλης στο Reuters.


Πηγή