Τετάρτη , 8 Μάιος 2024
Κωνσταντίνος Καραμανλής και Αλέκος Σακελλάριος υπήρξαν συμμαθητές

Κωνσταντίνος Καραμανλής και Αλέκος Σακελλάριος υπήρξαν συμμαθητές

Από τα θρανία του πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών, αλλά και της πολιτικής. Ο λόγος για το 8ο Γυμνάσιο Αθηνών στο προαύλιο του οποίου έπαιζαν ως μικροί μαθητές ο Δημήτρης Ροντήρης, ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος, ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, ο λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης, ο σκηνοθέτης Φιλοποίμην Φίνος, αλλά και οι Παύλος Σιδηρόπουλος, Αντώνης Καφετζόπουλος κ.α.

Στα θρανία, λοιπόν, του ιστορικού αυτού σχολείου κάθισαν τις ίδιες χρονιές και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Αλέκο Σακελλάριο. Οι δυο τους υπήρξαν συμμαθητές και καλοί φίλοι. Μία φιλία την οποία διατήρησαν και στην ενήλικη ζωή τους, όταν ο πρώτος ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο της πολιτικής, όπου έγινε πρωθυπουργός της χώρας και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και ο δεύτερος αναδείχθηκε σε σπουδαίο θεατράνθρωπο, αλλά και σε «ψυχή» του ελληνικού κινηματογράφου, χαρίζοντας στο κοινό μια «βαριά» κληρονομιά με σπουδαίες ταινίες.

Ο Αλέκος Σακελλάριος, αν και δεν του άρεσε ιδιαίτερα το διάβασμα, κατάφερε και πέρασε στη Νομική, ενώ εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο, ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία που ήταν και η αδυναμία του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, από την άλλη, πέρασε από διάφορα σχολεία μέχρι να πάει στο 8ο Γυμνάσιο και να αποφοιτήσει από αυτό.

Αρχικά, φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της Πρώτης Σερρών, όπου και γεννήθηκε, στη συνέχεια πήγε στο ημιγυμνάσιο της Νέας Ζίχνης και μετά στο Γυμνάσιο Σερρών. Το 1923 μετακόμισε στην Αθήνα. Και όπως ο συμμαθητής του Σακελλάριος πέρασε και εκείνος στη Νομική Σχολή.


Πηγή