Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Νέο «χαστούκι» από τον βασιλιά Κάρολο στους πρίγκιπες Χάρι και Άντριου: Τους απαγόρευσε να τον αντικαθιστούν

Ο βασιλιάς Κάρολος περιφρονεί ακόμα περισσότερο τους πρίγκιπες Χάρι και Άντριου, καθώς διευρύνει τον κατάλογο των βασιλικών που επιτρέπεται να τον αντικαταστήσουν, αλλά… τους αφήνει εκτός.

Αντιθέτως, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος θα μπορούν πλέον να αναπληρώνουν τον μονάρχη στα επίσημα καθήκοντά του εάν αυτός απουσιάζει.

Συγκεκριμένα, η βασιλική πριγκίπισσα και ο κόμης του Γουέσεξ θα προστεθούν στα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας που μπορούν να αντικαταστήσουν τον βασιλιά όταν εκείνος αδυνατεί να εκπληρώσει τα επίσημα καθήκοντα, κάτι που καθιστά ακόμη λιγότερες τις πιθανότητες του πρίγκιπα Χάρι και του πρίγκιπα Άντριου να κληθούν να το κάνουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόθεση του βασιλιά Κάρολου ανακοινώθηκε σε ένα υπογεγραμμένο μήνυμα που διαβάστηκε στη Βουλή των Λόρδων από τον λόρδο Τσάμπερλεν, ο οποίος είναι ο υψηλότερος αξιωματούχος του βασιλικού οίκου.

Ο Κάρολος είπε ότι ο στόχος είναι «να διασφαλιστεί απρόσκοπτα η αποτελεσματικότητα των δημόσιων υποχρεώσεων όταν εγώ δεν είμαι διαθέσιμος».

Ο βασιλιάς Κάρολος βάζει στη λίστα των αντικαταστατών του την πριγκίπισσα Άννα και εκτοπίζει Χάρι και Άντριου

Οι σύμβουλοι της πολιτείας, δηλαδή εκείνοι που μπορούν να αντικαταστήσουν τον μονάρχη εάν εκείνος βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό ή είναι άρρωστος, περιλαμβάνουν τον δούκα του Σάσεξ, ο οποίος ζει στην Καλιφόρνια μετά την παραίτησή του από εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας, και τον ντροπιασμένο δούκα της Υόρκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό έρχεται μετά τις αυξανόμενες εκκλήσεις ώστε η πριγκίπισσα Άννα να λάβει εξαίρεση από το Κοινοβούλιο ώστε να ενεργεί για λογαριασμό του βασιλιά, παρά τους κανόνες που την εμπόδισαν να το κάνει.

Σημειώνεται ότι η πρόνοια για τους συμβούλους της πολιτείας γίνεται σύμφωνα με τους νόμους της Βασιλείας που ορίστηκαν από το 1937 έως το 1953. Βάσει αυτών, τα άτομα που μπορούν αυτή τη στιγμή να υποστηρίξουν τον Κάρολο περιλαμβάνουν τη βασιλική σύζυγο Καμίλα και τους τέσσερις γηραιότερους στη σειρά διαδοχής – δηλαδή τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Χάρι, τον Άντριου και την πριγκίπισσα Βεατρίκη.


Πηγή