Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

«Ο νέος Βερμέερ» -Καλλιτέχνες διαγωνίζονται σε ριάλιτι ζωγραφίζοντας χαμένα αριστουργήματά του

Ξετρελαμένοι είναι οι Ολλανδοί με ένα reality show στο οποίο καλλιτέχνες καλούνται να διαγωνιστούν ζωγραφίζοντας κάποιο από τα έξι γνωστά αλλά χαμένα αριστουργήματα του Johannes Vermeer (Γιοχάνες Βερμέερ).

Το έξι επεισοδίων show «De Nieuwe Vermeer» άρχισε στις 12 Φεβρουαρίου, συμπίπτοντας με τη μεγαλύτερη έκθεση έργων του Ολλανδού μετρ που έχει γίνει ποτέ και η οποία φιλοξενείται στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε εβδομάδα, δύο επαγγελματίες καλούνται να αναδημιουργήσουν ένα από τα έξι χαμένα έργα ζωγραφικής του Vermeer, συμπεριλαμβανομένου και του έργου «Το Κονσέρτο», το οποίο εκλάπη το 1990, στη διαβόητη ληστεία του Isabella Stewart Gardner Museum της Βοστώνης. Και αν για αυτό το έργο υπάρχουν φωτογραφίες, για αλλά χαμένα έργα υπάρχουν μόνο γραπτές περιγραφές από καταλόγους ή αρχεία δημοπρασιών.

Χωρίς τη γνώση του πώς ακριβώς ήταν ο πίνακας, η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά οι διαγωνιζόμενοι έχουν τέσσερις μήνες για να αναμετρηθούν μαζί της. Έχουν, επιπλέον, τη βοήθεια του Pieter Roelofs, επικεφαλής του τομέα «Ζωγραφική» στο Rijksmuseum και της Abbie Vandivere, συντηρήτριας πινάκων στο Mauritshuis της Χάγης, στη συλλογή του οποίου ανήκει το «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι». Οι αναδημιουργίες που θα κερδίσουν στον διαγωνισμό θα εκτεθούν στο Mauritshuis.

Το τελευταίο επεισόδιο του «De Nieuwe Vermeer» θα μεταδοθεί στις 19 Μαρτίου.


Πηγή