Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Πώς να σώσετε ένα φυτό που μαραίνεται -Τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι «άρρωστο»

Μπορεί τα φυτά να ομορφαίνουν ένα σπίτι, αλλά το να τα διατηρήσει κανείς ζωντανά δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς χρειάζονται φροντίδα, και κάποια από αυτά ιδιαίτερη φροντίδα.

Παίζουν ρόλο παράγοντες όπως το φως, η θέση, το νερό, το χώμα, η γλάστρα και φυσικά, κάθε φυτό είναι διαφορετικό, με διαφορετικές ανάγκες. Προτού όμως πετάξετε ένα φυτό που μαραίνεται θα πρέπει να εξαντλήσετε όλα τα σενάρια αναζωογόνησής του. Η Εριν Μαρίνο, επικεφαλής της σύνταξης στο κατάστημα The Sill με έδρα τη Νέα Υόρκη, εξηγεί τους τρόπους που μπορείτε να καταλάβετε ότι ένα φυτό είναι άρρωστο και τι μπορείτε να κάνετε για να το σώσετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν ότι το φυτό πεθαίνει

Τα φύλλα ενός φυτού λένε πολλά για το πόσο καλά μεγαλώνει. Γενικά, τα φύλλα που κιτρινίζουν (ή μαυρίζουν) και είτε πέφτουν είτε γίνονται χυλώδη είναι ισχυρές ενδείξεις για ένα φυτό που δεν ευδοκιμεί. Ναι, είναι πραγματικά πολύ εύκολο να αναγνωρίσετε ένα φυτό που πεθαίνει. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να προσδιορίσετε τη φύση του προβλήματος.

Ωστόσο, η Μαρίνο λέει ότι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν το φυτό σας πεθαίνει είναι να πανικοβληθείτε, καθώς «αυτή η αντίδραση συνήθως κάνει περισσότερο κακό παρά καλό». Αντίθετα, η συμβουλή της είναι να «δείτε όλα τα πιθανά σενάρια και να δείτε ποιο έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» προτού προχωρήσετε σε μία από τις στρατηγικές διάσωσης που περιγράφονται παρακάτω. Εάν το φυτό σας αρχίσει να αναζωογονείται μετά από λίγο, μαντέψατε σωστά. Εάν όχι, μπορείτε να δοκιμάσετε μια άλλη στρατηγική. Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να σώσετε το φυτό σας πριν να είναι πολύ αργά.

Αφαιρέστε το άρρωστο φύλλωμα

Ιδού, μια στρατηγική διάσωσης που αντέχει ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο πρόβλημα με το φυτό σας. Σύμφωνα με την Marino, «Πάντα να αφαιρείτε τα μη υγιή φύλλα ή μίσχους αφού τα έχετε προσέξει για να σας βοηθήσουν να μαντέψετε ποιο είναι το πρόβλημα. Το ανθυγιεινό φύλλωμα δεν θα αναπηδήσει, [οπότε] είναι καλύτερο να τα κόψετε εντελώς για να δώσετε στο φυτό σας ενέργεια πίσω για νέα, υγιή ανάπτυξη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα αιχμηρό ψαλίδι κλαδέματος, κόβοντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο στέλεχος χωρίς να το καταστρέψετε. Τα νεκρά φύλλα θα πέσουν αρκετά εύκολα, επομένως μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας για να τα κόψετε απαλά. Τα φύλλα που έχουν σαπίσει στη ρίζα μπορούν, επίσης, να τραβηχτούν στο σύνολό τους.

Αφήστε το χώμα να στεγνώσει

Τα κίτρινα φύλλα και το πολύ υγρό χώμα υποδηλώνουν ότι έχετε ένα υπερποτισμένο φυτό στα χέρια σας. Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι ότι το φυτό σας είναι υπερβολικά ποτισμένο είναι εάν τα φύλλα προς το κάτω μέρος του φυτού είναι τα ανθυγιεινά, καθώς «τα κάτω φύλλα είναι τα πρώτα που αρρωσταίνουν».

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί δίνοντας στο φυτό ένα διάλειμμα από το πότισμα μέχρι να στεγνώσει το χώμα και μεταφέροντας το σε ένα σημείο που παίρνει περισσότερο φως για να γίνει αυτό πιο γρήγορα. Μόλις το φυτό πάρει τα πάνω του, μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα το πρόγραμμα ποτίσματος (δηλαδή λιγότερο από αυτό που κάνατε πριν). Για πιο σοβαρές περιπτώσεις υπερβολικού ποτίσματος – το έδαφος που είναι τόσο υγρό που είναι απίθανο να αρχίσει να στεγνώνει σε λίγες μέρες – το καλύτερο στοίχημά σας είναι να επανατοποθετήσετε το φυτό σε φρέσκο, ξηρό χώμα. Απλώς έχετε κατά νου ότι αυτό μπορεί να «αγχώσει» περαιτέρω το φυτό, επομένως η μεταφύτευση ενός φυτού που έχει ποτιστεί υπερβολικά θα πρέπει πραγματικά να είναι η τελευταία λύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

…Ή ποτίστε το φυτό

Από την άλλη, έχουμε και τα υποποτισμένα φυτά. Αυτοί οι «διψασμένοι οργανισμοί» έχουν συνήθως κίτρινα φύλλα που κουλουριάζονται στις άκρες. Η λύση εδώ είναι αρκετά απλή: απλά «ποτίστε το φυτό, αλλά όχι σε σημείο που να λασπώσει το χώμα».

Δώστε στο φυτό περισσότερο φως

Αναφέραμε τη μεταφορά ενός φυτού σε μια περιοχή με φως ως έναν τρόπο διάσωσης ενός υπερποτισμένου φυτού, αλλά το ανεπαρκές φως μπορεί να είναι, επίσης, ένα πρόβλημα από μόνο του: «Αν το φυτό σας λαμβάνει χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού από ό,τι συνήθως, μπορεί να μην είναι παράγει αρκετή ενέργεια για να διατηρήσει όλα τα τρέχοντα φύλλα του. Το φυτό θα πάρει τότε μια εκτελεστική απόφαση να ρίξει μερικά φύλλα, για να εξοικονομήσει ενέργεια», λέει η Μαρίνο. Εάν το φυτό σας ρίχνει φύλλα τυχαία, το πρόβλημα μπορεί να είναι το ανεπαρκές φως. Η λύση τότε είναι η μεταφορά. Εάν δεν υπάρχει πιο ηλιόλουστο σημείο στο σπίτι, η Marino προτείνει τότε να επενδύετε σε φυτά που δεν αγαπούν το φως.

Εφαρμόστε λίπασμα

Εάν κανένα από τα προαναφερθέντα σενάρια δεν αποδίδει, επειδή έχετε το φυτό σας για αρκετό καιρό και δεν έχετε κάνει αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησης του, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί κάλλιστα να είναι ο λόγος για τον οποίο το πλούσιο πράσινο φύλλωμα του φυτού σας έχει αρχίσει να κιτρινίζει. Όταν το πρόβλημα είναι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, μπορείτε είτε να επανατοποθετήσετε το φυτό σε φρέσκο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μείγμα γλάστρας ή να ταΐσετε το φυτό με λίπασμα. Τούτου λεχθέντος, η Μαρίνο λέει ότι το ερώτημα δεν πρέπει να είναι αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίπασμα αλλά αν το λίπασμα έρχεται στην κατάλληλη εποχή του χρόνου. «Η λίπανση πρέπει να ακολουθεί την ανάπτυξη των φυτών…[και να γίνεται] κατά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, την άνοιξη, όταν αυτές οι βιταμίνες θα φανούν πραγματικά χρήσιμες», υπογραμμίζει η ίδια.


Πηγή