Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σουηδία: Ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της σκανδιναβικής χώρας

Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας ανακοίνωσε το Σάββατο (30/4) πως ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας.

Το περιστατικό αυτό έρχεται καθώς οι Αρχές της Σουηδίας εξετάζουν μια ενδεχόμενη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ρωσικό ελικοφόρο αεροσκάφος AN-30 παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο το βράδυ της Παρασκευής», έγραψε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της σκανδιναβικής χώρας, διευκρινίζοντας ότι οι ομάδες του παρακολούθησαν όλο το περιστατικό και το φωτογράφισαν.

Σουηδία: Μέχρι τις 24 Μαΐου η ανακοίνωση της απόφασης για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε στις 22 Απριλίου ότι σκοπεύει να καταλήξει σε απόφαση σχετικά με υποψηφιότητα της χώρας στο ΝΑΤΟ, έως την 24η Μαΐου.

«Διεξάγουμε αυτή τη στιγμή διαβουλεύσεις σχετικά με την πολιτική ασφαλείας στους κόλπους του κόμματός μας (…). Αυτός ο διάλογος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τη 12η Μαΐου και κατόπιν θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία μας λήψης μιας απόφασης», δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Τομπίας Μπάουντιν, σε μια γραπτή ανακοίνωση.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος, που προβλέπεται για τις 24 Μαΐου, συμπλήρωσε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της κεντροαριστεράς, υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, ήταν έως τώρα ιστορικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ και είχαν επαναβεβαιώσει αυτήν τη θέση τους στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος τον Νοέμβριο, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει ο διάλογος για το θέμα στη Σουηδία και στους κόλπους του κόμματος.


Πηγή