Σάββατο , 9 Δεκέμβριος 2023

Άγριο φθινόπωρο για όσους έχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ετοιμάζει «τσουνάμι» μέτρων από το ερχόμενο φθινόπωρο προκειμένου να κάνει ρουά-ματ σε όσους χρωστούν στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν πληρώνουν ή δε ρυθμίζουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία», τα μέτρα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι τα εξής:

– Άντληση πληροφοριών και στοιχείων από κάθε διαθέσιμη βάση δεδομένων, εντός και εκτός δημοσίου τομέα, για το οικονομικό προφίλ μικρών και μεγάλων οφειλετών
– Πλήρης αυτοματοποίηση και διεύρυνση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων
– Κατάταξη των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν εκκρεμότητες με την Εφορία σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το προφίλ τους
– Δημοσιοποίηση των ονομάτων και των οφειλών όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ.

Με βάση αυτήν την τελευταία ρύθμιση θα βγουν στα «μανταλάκια» τα ονόματα όλων των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό τμήμα του συνόλου των φορολογουμένων, καθώς μόνο το 0,6% των φορολογουμένων χρωστούν από 150.000 ευρώ έως 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ένα επιπλέον 0,2% χρωστούν από 1,5 εκατομμύριο ευρώ έως 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν μόλις 69 φορολογούμενοι – ωστόσο, το ποσοστό επί των συνολικών χρεών για τις τρεις αυτές κατηγορίες μεγαλοοφειλετών ανέρχεται στο 87,3%.

Ο κλοιός των εισπρακτικών υπηρεσιών ωστόσο θα αρχίσει να σφίγγει ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής. Έτσι, ουσιαστικά όλοι οι οφειλέτες θα περάσουν από «κόσκινο», ώστε να διαμορφωθεί το οικονομικό τους προφίλ και με βάση αυτό να «καταταγούν» σε μία από τις τρεις κατηγορίες: βιώσιμοι (δηλαδή αυτοί που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους), δυνητικά βιώσιμοι και μη βιώσιμοι.

localStorage.clear();


Πηγή