Πέμπτη , 4 Μάρτιος 2021

Ένας μεγάλος, «χοντρός»… τσετσενικός γάμος

Η Τσετσενία μπορεί να είναι κυρίως γνωστή για τις πολεμικές συρράξεις μεταξύ των εγχώριων αυτονομιστών και των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά μετά από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Daily Mail μάλλον θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό το κομμάτι του πλανήτη και για πιο ευχάριστα αλλά περίεργα θέματα.

Οι παραδοσιακοί γάμοι στην Τσετσενία είναι ένα εντυπωσιακό έθιμο που οι κάτοικοι κρατούν ακόμα. Η νύφη ντύνεται από τις φίλες τις με ένα μεγάλο φανταχτερό παραδοσιακό φόρεμα αλλά μόλις πάει στην εκκλησία θα πρέπει να είναι μόνη της. Το έθιμο επιτάσσει πως η γνωριμία με τα πεθερικά πρέπει να γίνεται και η νύφη να είναι ασυνόδευτη. Στο χώρο που πραγματοποιείται η τελετή την οδηγούν η οικογένεια του γαμπρού

Της υποδεικνύεται που θα σταθεί και δεν συμμετέχει στους χορούς μετά την τελετή καθώς γυναίκες και άνδρες δεν πρέπει να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Ο γαμπρός σε όλα αυτά δεν συμμετέχει και δεν βρίσκεται καν στο δωμάτιο. Παρακολουθεί από ένα μπαλκόνι ψηλά στον χώρο. Η νύφη κάθεται έπειτα στη προκαθορισμένη θέση όπου ένα αρσενικό πρωτότοκο παιδί της δίνεται να το κρατήσει. Εκείνη πρέπει να του δώσει ένα δώρο.

Καθόλη τη διάρκεια του τελετουργικού νύφη δεν μπορεί να πει τίποτε άλλο παρά μόνο την ευχή για καλή υγεία στους καλεσμένους.

Τελικά ο γάμος αυτός καθαυτός τελείται την 3η μέρα από τη στιγμή που αρχίσουν οι εορτασμοί.

gmstset3 gmstset4 gmstset5 gmstset6 gmstset7 gmstset8 gmstset9 gmstset10


Πηγή