Τρίτη , 6 Δεκέμβριος 2022

Αβραμόπουλος: Ο Ερντογάν προσδοκά περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο επίτροπος μετανάστευσης τόνισε ότι με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος προσδοκά πως αυτή θα είναι καταλύτης για περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

«Όπως ήταν φυσικό, αναφερθήκαμε και στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, η επιτυχία της οποίας μπορεί να εγκαινιάσει μια καινούρια εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σχέσεις οι οποίες έχουν βεβαίως δοκιμασθεί πολλές φορές στο παρελθόν αλλά που τα τελευταία χρόνια έχουν σαφώς βελτιωθεί και θα μπορούσαν ακόμα περισσότερο να βελτιωθούν στο μέλλον επ’ ωφελεία και των δυο λαών και χωρών αλλά και της ευρύτερης γειτονιάς μας», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αβραμόπουλος.

Με τον επίτροπο να προσθέτει: «Η αίσθησή μου είναι ότι προσβλέπει στην επίσκεψη αυτή και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για την ίδια περίοδο ακύρωσε συμμετοχή σε πάρα πολύ σημαντικά γεγονότα για να είναι στην Ελλάδα. Προσβλέπει και προσδοκά αυτή η επίσκεψη να είναι καταλύτης για περαιτέρω καλλιέργεια των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε όλους τους τομείς».

Ανέφερε ακόμη πως στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν συζητήθηκε το μεταναστευτικό και η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας. «Η συζήτηση διεξήχθη μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα φιλικό, και κάλυψε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων των ευρωτουρκικών σχέσεων. Όπως ήταν φυσικό συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, τις προεκτάσεις του και τις προοπτικές του, πάντοτε σε συνδυασμό με την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και τη συνεργασία Ευρώπης και Τουρκίας για την από κοινού αντιμετώπιση και καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με σκοπό την από κοινού αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων», δήλωσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται στην Τουρκία για ομιλία που θα κάνει σήμερα το βράδυ στην 8η συνάντηση κορυφής BOSPHOROUS SUMMIT της Πλατφόρμας Διεθνούς Συνεργασίας.

Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στη Ηurriyet, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την Τουρκία «εταίρο κλειδί» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρώπη για την Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να πλησιάσει την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες.

localStorage.clear();


Πηγή