Δευτέρα , 4 Μάρτιος 2024

Ακραίες προκλήσεις Ερντογάν και Τσελίκ για τα ελληνικά νησιά και τη Θράκη

Τις ωμές προκλήσεις προς την Ελλάδα συνέχισαν χθες Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του, Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια περίοδο που η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Ευθείες απειλές Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης δεν ξέρει ότι τα νησιά δεν πρέπει να έχουν στρατό -Θα το μάθει»

Οι Τούρκοι προσπαθούν να ανοίξουν θέμα μειονότητας -Προκλητικές δηλώσεις από Τσελίκ και υφυπουργό Εξωτερικών

Ο Ταγίπ Ερντογάν, είπε χθες πως ο Έλληνας πρωθυπουργός… «θα μάθει» ότι η χώρα μας παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT χθες Δευτέρα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ελληνοτουρκικά, με τον Ερντογάν να κάνει για μια ακόμη φορά παράπονα σχετικά με την ομιλία Μητσοτάκη στο

Ο Ερντογάν και πάλι έκανε τα παράπονά του για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. «Του είπα ”ας φάμε ένα γεύμα στο Αρχοντικό Vahdettin και ας μη φέρνουμε από εδώ και πέρα ​​τρίτη χώρα ανάμεσά μας, για ό,τι κάνουμε, ας στήσουμε μια απευθείας γραμμή, ας διαπραγματευτούμε”. Πήγε εκεί (σ.σ. ΗΠΑ) και έκανε παρόμοια πράγματα και στο Νταβός. Μετά σηκώθηκε και είπε: ”Η Τουρκία έκανε αυτό και εκείνο”. Έτσι ακύρωσα τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Υπάρχουν 5+4=9 βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Όταν τα λες αυτά, το αρνούνται. Σκοπεύουν να τοποθετήσουν εξοπλισμό και στα νησιά. Λένε ότι είναι για να αμυνθούν ενάντια στη Ρωσία. Τι δύναμη έχεις; Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν παραπονέθηκε ξανά σημειώνοντας πως η Ελλάδα εμποδίζει την Τουρκία από το την αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες ασφαλείας μας. Λένε ”μην τα δώσεις στην Τουρκία”, απευθυνόμενοι στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Διατηρούμε όμως τη θέση μας και τη στάση μας. Πήραν το μάθημα από εδώ», είπε.

Τέλος, εξαπέλυσε ευθεία απειλή τονίζοντας: «Αυτές οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Ελλάδα είναι αντίθετες όχι μόνο στη Συμφωνία της Λωζάννης, αλλά και στη Συμφωνία του Παρισιού. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε παραμένοντας υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης. Νομίζω ότι θα το μάθει».

Επίθεση στην χώρα μας και από τον ο εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τσελίκ έκανε χθες Δευτέρα λόγο για λάθος βήμα της Ελλάδας που «έκλεισε τέσσερα σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα (σ.σ. όπως η Άγκυρα επιμένει να αποκαλεί την μουσουλμανική κοινότητα της περιοχής).

Ο εκπρόσωπος Τύπου του AKP, θέλοντας να… διευκρινίσει το πώς παραβιάζει η Ελλάδα τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπως είπε χθες ο Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του κόμματός του είπε ότι η… χώρα μας κλείνει σκόπιμα τα σχολεία της «τουρκικής» μειονότητας, αναφερόμενος στο κλείσιμο τεσσάρων μειονοτικών σχολείων, λόγω έλλειψης μαθητών.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η χώρα μας παραβιάζει τη Συνθήκη, κλείνοντας τα συγκεκριμένα σχολεία, ενώ κατηγόρησε επίσης τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «άλλα έλεγε στον Ερντογάν και άλλα έλεγε στο Κογκρέσο».

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Yavuz Selim Kıran, από την πλευρά του, βρέθηκε ο ίδιος χθες Δευτέρα στην Κομοτηνή και δεν δίστασε να κάνει λόγο για «καταπάτηση» των δικαιωμάτων της «τουρκικής» μειονότητας.

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο Αλέξανδρο Παπαϊωάννου να σημειώνει: «Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η ‘Αγκυρα αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να προβάλει θέσεις που δεν αντέχουν στην κριτική. Τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους».


Πηγή