Κυριακή , 4 Ιούνιος 2023

Αμηχανία στο Βατικανό για το σκάνδαλο παιδεραστίας στην Αυστραλία

Η έκθεση της Βασιλικής Επιτροπής Ερευνών για τις αντιδράσεις των θεσμών στα εγκλήματα παιδεραστίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στην Αυστραλία, «αξίζει να μελετηθεί σε βάθος» σχολίασε το βράδυ της Παρασκευής το Βατικανό σε μια ανακοίνωσή του.

«Η Αγία Έδρα στέκει στο πλευρό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Αυστραλίας – στους λαϊκούς πιστούς, στους θρησκευόμενους αλλά και στους ιερείς – ενώ ταυτόχρονα ακούει και συμπορεύεται με τα θύματα και τους επιζώντες στην προσπάθειά τους για ίαση και δικαιοσύνη», τονίζει η ανακοίνωση αυτή.

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πρόσφατα ότι η Εκκλησία «καλείται να γίνει τόπος ελέους, ιδίως για εκείνους που υπέφεραν» και ότι θα προωθήσει ένα περιβάλλον που «θα εγγυάται την προστασία όλων των ευάλωτων παιδιών και ενηλίκων», διαβεβαιώνει εξάλλου το Βατικανό. Η δήλωση αυτή του πάπα έγινε με την ευκαιρία της συνάντηση που είχε με τα μέλη μιας επιτροπής ειδικών στους οποίους είχε αναθέσει να του παρουσιάσουν προτάσεις για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης.

Ο ποντίφικας, που τάσσεται υπέρ της «μηδενικής ανοχής», συνέστησε στους επισκόπους που προστάτευσαν παιδεραστές να παραιτηθούν. Αλλά τα θύματα εξακολουθούν τις σφοδρές επικρίσεις τους, εκτιμώντας ότι η Εκκλησία θα πρέπει ακόμη να κάνει πολλά για να απομονώσει και να τιμωρήσει τους ενόχους.

Στην Αυστραλία, μετά από μια δεκαετία καταγγελιών και αποκαλύψεων για διάφορους θεσμούς, η κυβέρνηση υποχώρησε τελικά στις πιέσεις και συγκρότησε, το 2012, μια ερευνητική επιτροπή. Από το 2013 τα μέλη αυτής της επιτροπής επικοινώνησαν με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους που υποστήριζαν ότι είχαν πέσει θύματα παιδεραστών σε περισσότερους από 4.000 θεσμούς: στην Εκκλησία, σε ορφανοτροφεία, σε αθλητικούς ομίλους, σε σχολεία ή σε νεολαιίστικες οργανώσεις.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή προτείνει να υποχρεωθούν οι ιερείς να σπάνε το απόρρητο της εξομολόγησης και να αναφέρουν τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που τους αποκαλύπτονται στο πλαίσιο του μυστηρίου αυτού. Μια άλλη πρόταση αφορά την αγαμία των ιερέων που θα μπορούσε να μην είναι στο εξής υποχρεωτική.

Ο επίσκοπος Τζορτζ Πελ, το «νούμερο 3» του Βατικανού και ανώτατος εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, διώκεται από τα τέλη Ιουνίου για αδικήματα σχετικά με σεξουαλική κακοποίηση στο παρελθόν. Η αστυνομία κάνει λόγο για “πολλές καταγγελίες”, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για τις κατηγορίες και την ηλικία των θυμάτων του. Ο ίδιος ο Πελ αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Καταθέτοντας στην επιτροπή ωστόσο ο Πελ παραδέχτηκε ότι «απέτυχε» στον χειρισμό υποθέσεων που αφορούσαν παιδεραστές ιερείς στην Πολιτεία της Βικτόρια, τη δεκαετία του 1970.

localStorage.clear();


Πηγή