Πέμπτη , 6 Οκτώβριος 2022

Ανήσυχη η Τουρκία για τα F-35 που θα παραλάβει η Ελλάδα: Είναι «ημιαυτόματα ρομπότ» δεν έχουν σχέση με τα F-16

Τα F-35 που θα παραλάβει η Ελλάδα, αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και προκαλούν «πονοκέφαλο» στην Τουρκία, σύμφωνα με Τούρκο αναλυτή.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης, είναι έντονη η ανησυχία της Τουρκίας, για την απόκτηση των F-35 των ΗΠΑ από την Ελλάδα, τα οποία θα αλλάξουν την ισορροπία στο Αιγαίο.

«Το ενδεχόμενο των F-35, προκαλούν ανησυχία στην Τουρκία. Η Ελλάδα παραλαμβάνει τα Rafale, εκσυγχρονίζει τα F-16, όμως αυτό που δεν περίμενε η Άγκυρα, είναι το αίτημα της Ελλάδας για αγορά των F-35. Αν όλα πάνε καλά μετά το 2028-2030 τα F-35 θα ενταχθούν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η Ελλάδα πάει και στην 5η γενιά αεροσκαφών, με τα F-35. Tα F-35 είναι σαν ένα ημιαυτόματο ρομπότ και δεν έχουν καμία σχέση με τα F-16. Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο», ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ.

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι αναλυτές για τα F-35

Ο Γκιουρσέλ Τοκμάκογλου, πρώην διευθυντής πληροφοριών της τουρκικής αεροπορίας συγκρίνοντας τα F-35 με τα τουρκικά F-16, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, τονίζοντας πως πρόκειται για αεροσκάφη που θα υποστηρίζονται και από τις ΗΠΑ μέσω των συστημάτων που διαθέτουν .

«Το F-35 είναι άλλο πράγμα. Και με ένα αεροσκάφος F-35 απέναντί σας έρχονται οι ΗΠΑ. Ένα μόνο F-35 χρησιμοποιεί το σύστημα δικτύου των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που ένα δικό μας F-16 κάνει μια αερομαχία με ένα ελληνικό F-35, θα το υποστηρίζουν και με τις δικές τους δυνάμεις. Αυτό αν το βάλετε σε συνθήκες πολέμου σημαίνει πολλά. To F-35 είναι σαν ένα ρομπότ, ημιαυτόματο τις «αποφάσεις» τις λαμβάνει το ίδιο το αεροσκάφος μέσω λογισμικών. Το F-16 δεν είναι έτσι, ο πιλότος το χρησιμοποιεί, απλά το νέο αεροσκάφος θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα συστήματα του F-35», εξηγεί o Τούρκος αναλυτής.

Παράλληλα, ο τουρκικός τύπος και συγκεκριμένα η Hurriyet στέκεται στην αγορά συστημάτων της ελληνικής πλευράς που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρωτοσέλιδό της, «τυφλώνουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη». Μέσα σε όλα αυτά ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Kαλίν πραγματοποιεί συναντήσεις με Γερουσιαστές για τα F-16, ωστόσο όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ απαιτεί ακόμα χρόνο.

Δείτε το ρεπορτάζ για τα F-35:


Πηγή