Αναστασιάδης: Λείπει το πρακτικό της 4ης Ιουλίου 2017 από τις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά

Αναστασιάδης: Λείπει το πρακτικό της 4ης Ιουλίου 2017 από τις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά

Το μόνο πρακτικό, το οποίο απουσιάζει από τη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά το 2017, είναι αυτό της 4ης Ιουλίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ότι ελπίζει πως η προσπάθεια της απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, να εντοπίσει το συγκεκριμένο πρακτικό θα είναι επιτυχής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε ότι το άτυπο έγγραφο, που είχε παρουσιάσει ο τότε ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στις 30 Ιουνίου, δεν απεικόνιζε όσα είχε αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες ως παραμέτρους του πλαισίου του, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε ότι, κατόπιν τούτου, είχαν δοθεί διευκρινίσεις από τον γενικό γραμματέα, μέσω του κ. Άιντα, ο οποίος τις υπαγόρευσε σε συνεδρία των δύο πλευρών, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γκουτέρες.

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι στις 4 Ιουλίου δεν υπήρξε έγγραφο, αλλά διευκρινίσεις στις παραλείψεις στο κείμενο της 30ής Ιουνίου, που είχε παρουσιάσει ο Έσπεν Άιντα.

Για τις προτάσεις που ο ίδιος είχε καταθέσει, γραπτώς, στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από το ίδιο βράδυ είχε δηλώσει ότι, εφόσον ο διάλογος διακόπτεται, τότε και οι προτάσεις του δεν είναι πλέον σε ισχύ.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να δείξουν ανοχή σε προτάσεις που δεν θα περιέχουν την πολιτική τους ισότητα. Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διευκρινίσεις για την πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή