Παρασκευή , 30 Οκτώβριος 2020

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το προσφυγικό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρρεύσει»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, προειδοποίησε για κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο καθοριστικό ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής.

Με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγόρησε τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία, ότι δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, που επωμίζονται μεγάλος βάρος της προσφυγικής κρίσης.

«Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχει κανένα νόημα μια χώρα να αποφασίζει μόνη αν θέλει πρόσφυγες ή αν δεν θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη με χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής δεν προέκυψαν αποφάσεις. Δεν μπορεί ωστόσο να περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζετε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει προτάσεις και το ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Θα πρέπει να γνωρίζουμε επ΄ ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με την επόμενη κρίση. Βρισκόμαστε επομένως αντιμέτωποι με μια ευρωπαϊκή πρόκληση, την οποία οφείλουμε να επιλύσουμε με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύη».

 «Ο καγκελάριος Κουρτς υιοθετεί τη γλώσσα Τραμπ»

«Δεν μπορείς να κλείσεις τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Εκτός κι αν αφήσεις τους ανθρώπους να πνιγούν ή αρχίσεις να τους πυροβολείς στο νερό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Άσελμπορν.

Σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel o υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κατηγόρησε τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι υιοθέτησε τη γλώσσα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλτ Τραμπ, όταν δήλωνε στην εφημερίδα Bild πως κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της αν θα δεχθεί πρόσφυγες.

«Όπoιος μιλά κατ΄ αυτό τον τρόπο δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για την ΕΕ, για την οποία η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αξία», υπογράμμισε, μιλώντας στον DLF:

«Το κλείσιμο των συνόρων είναι λαϊκισμός. Μπορείς βέβαια να κλείσεις τα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας, δεν μπορείς ωστόσο να πράξεις το ίδιο και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Εκτός κι αν αφήσεις τους ανθρώπους να πνιγούν ή αρχίσεις να τους πυροβολείς στο νερό», ανέφερε καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

localStorage.clear();


Πηγή