Κυριακή , 5 Δεκέμβριος 2021

Αποκαλύψεις για τον βιασμό και τη δολοφονία φοιτήτριας στη Γερμανία εμπλέκουν την Ελλάδα

Νέες αποκαλύψεις που εμπλέκουν και την ελληνική δικαιοσύνη έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της δολοφονίας και βιασμού μιας 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ από Αφγανό μετανάστη.

Η 19χρονη βρέθηκε τον Οκτώβριο νεκρή, έχοντας προηγουμένως πέσει θύμα βιασμού, και τελικά η αστυνομία συνέλαβε, έπειτα από εβδομάδες, έναν 17χρονο Αφγανό ως δράστη.

Η 19χρονη, τα στοιχεία της οποίας δίνονται μόνο ως «Μαρία Λ.», ήταν φοιτήτρια Ιατρικής και βοηθούσε εθελοντικά σε ομάδα υποστήριξης προσφύγων. Τη νύχτα 16ης προς 17η Οκτωβρίου έφυγε από φοιτητικό πάρτι και επέστρεφε με το ποδήλατό της στο σπίτι της.

Το πρωί όμως, η σορός της ανακαλύφθηκε από περαστική σε όχθη του ποταμού Ντράιζαμ. Είχε πνιγεί και, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία, είχε προηγουμένως πέσει θύμα βιασμού. Στο σημείο που θεωρείται ο τόπος του πρώτου εγκλήματος βρέθηκε γενετικό υλικό που θεωρείται του δράστη και, έπειτα από εξονυχιστικές έρευνες και σύγκριση του γενετικού υλικού με εκατοντάδες νεαρούς, συνελήφθη στις 3 Δεκεμβρίου ένας 17χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν ως δράστης.

Ενδιάμεσα, στις 6 Νοεμβρίου ένα ξεχωριστό και εξίσου τραγικό περιστατικό είχε εντείνει την ανησυχία στην τοπική κοινότητα: Στο κοντινό Έντινγκεν εξαφανίστηκε μία 27χρονη ενώ έκανε τζόγκινγκ και τελικά, μετά από τέσσερις ημέρες, η σορός της βρέθηκε σε ανοικτό χώρο.

Η υπόθεση εκείνη είναι ανεξιχνίαστη και δεν έχει μέχρι στιγμής προκύψει κανένα στοιχείο διασύνδεσης με το βιασμό και φόνο στο Φράιμπουργκ -ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, προστέθηκε στο κλίμα ανησυχίας.

Πληροφορίες λένε τώρα ότι ο φερόμενος ως δολοφόνος φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ ίσως ταυτίζεται με τον Αφγανό που επιτέθηκε σε 20χρονη στην Κέρκυρα το 2013, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για ενδείξεις της αστυνομίας ταυτίζουν τον ύποπτο με τον δράστη της βίαιης επίθεσης εναντίον 20χρονης κοπέλας στην Κέρκυρα το 2013 που είχε συγκλονίσει τότε την κοινή γνώμη, μία πράξη «για την οποία ο Αφγανός είχε καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο σε δέκα χρόνια φυλάκισης. “Αφού έγινε γνωστό το όνομα του δράστη εξετάσαμε πολλές πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά του, μία από τις οποίες μας οδήγησε στο περιστατικό της Κέρκυρας“ δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Φράιμπουργκ στην εφημερίδα.

Το περιοδικό Stern αποκάλυψε την εγκληματική πορεία του Χουσεΐν Κ., για τον οποίο υπάρχουν ισχυρές υποψίες ότι στις 16 Οκτωβρίου βίασε και κατόπιν δολοφόνησε τη 19χρονη Μαρία Λ. Σύμφωνα με το περιοδικό ο νεαρός καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2014 σε δέκα έτη φυλάκισης, ωστόσο οι λόγοι που αφέθηκε εν τω μεταξύ ελεύθερος δεν είναι σαφείς.

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών και με τη διαδικασία της ταυτοποίησης του DNA του δράστη η αρμόδια επιτροπή κατέθεσε σχετικό ερώτημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στις ελληνικές αρχές, ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική. Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν στη δίκη του δράστη στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε εξέταση DNA» συνεχίζει το άρθρο καταλήγοντας στις δυσκολίες ταυτοποίησης των νεαρών προσφύγων, οι οποίοι κατά κανόνα δεν φέρουν μαζί τους προσωπικά έγγραφα όταν φτάνουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο ίδιο θέμα αναφέρεται σε άρθρο της και η Süddeutsche Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι η ταύτιση του νεαρού Αφγανού με τον δράστη της Κέρκυρας ενδέχεται να χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να αποδειχτεί, εφόσον ισχύει. Και συνεχίζει: «Πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά: η ελληνική δικαιοσύνη άφησε ελεύθερο τον δράστη νωρίτερα; Ακολούθησε απέλαση; Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για τον ίδιο άνδρα».


Πηγή