Τετάρτη , 20 Οκτώβριος 2021

Αποτάθηκε στην Καθημερινότητα για να της επιστρέψει ο ΕΟΠΥΥ τα χρήματα

Η επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα που υποβάλλουν τον τελευταίο καιρό οι συνταξιούχοι στην πλατφόρμα της «Καθημερινότητας» (www.kathimerinotita.gov.gr) που έχει συσταθεί εδώ και ενάμιση χρόνο με κυβερνητική πρωτοβουλία.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο ψηφίστηκε από τη Βουλή νομοσχέδιο που περιλάμβανε μεταξύ άλλων, την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ του ΕΟΠΥΥ που αφορούσε το χρονικό διάστημα από 1η Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2016. Με αφορμή αυτές τις διατάξεις οι δικαιούχοι αναζητούν τώρα το δίκιο τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας ηλικιωμένης κυρίας από το Κιλκίς, η οποία έστειλε γραπτό μήνυμα στην Ομάδα της Καθημερινότητας με το οποίο τους ενημέρωνε ότι λαμβάνει την προβλεπόμενη σύνταξη χηρείας από το 2015 που απεβίωσε ο σύζυγός της.

Τέλη Δεκεμβρίου του 2017 είχε καταθέσει αίτηση στο παράρτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) της περιοχής της, προκειμένου να της επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα του ΕΟΠΠΥΥ.

«Έκτοτε παίρνω τηλέφωνο για το πότε θα πληρωθώ, αλλά δεν βλέπω φως. Η αρχική τους απάντηση ήταν για το Πάσχα. Τώρα άλλαξε και πήγε για καλοκαίρι το οποίο τελείωσε κι αυτό. Έχω απευθυνθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για να βρω το δίκιο μου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Δεν ξέρω που αλλού να αποταθώ, διότι χρειάζομαι τα χρήματα αυτά και δεν βλέπω το λόγο να τα κρατάνε από τους δικαιούχους».

Αφού έδωσε τα πλήρη στοιχεία της (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, κ.λπ.), η υπηρεσία της Καθημερινότητας ήρθε σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βρεθεί η ταχύτερη δυνατή λύση προς την ενδιαφερόμενη.

Πράγματι μέσα σε ελάχιστες ημέρες, όταν ήρθε η ώρα να της καταβληθεί η σύνταξη Σεπτεμβρίου, διαπίστωσε ότι παράλληλα είχαν κατατεθεί στον τραπεζικό της λογαριασμό 150 ευρώ επιπλέον, ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στα χρήματα που έπρεπε να της επιστραφούν.

Προκειμένου να υπάρξει άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, για μια ακόμη φορά απαιτήθηκε η παρέμβαση της Καθημερινότητας. Αλλιώς το πιθανότερο είναι η ηλικιωμένη κυρία ακόμη να περίμενε να της επιστραφούν τα χρήματα.

localStorage.clear();


Πηγή