Τρίτη , 29 Νοέμβριος 2022

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Σε συζητήσεις για ειρηνευτική συμφωνία μετά τις πρόσφατες εχθροπραξίες

Συζητήσεις στη Γενεύη για μια ειρηνευτική συμφωνία πραγματοποίησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, μετά τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 289 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις. Εκεχειρία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, έβαλε τέλος στις χειρότερες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των δύο γειτόνων στον Καύκασο από τον πόλεμο του 2020.

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Συμφωνία εκεχειρίας ανακοίνωσε το Γερεβάν – 154 στρατιώτες νεκροί

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας

Η Αρμενία, σύμμαχος της Ρωσίας, και το Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, έχουν συγκρουστεί δύο φορές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός θύλακα η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι αλλά αποτελούσε τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Τι ζητά το Μπακού

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ χθες Κυριακή το βράδυ στη Γενεύη για να «επεξεργαστούν το κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας», σύμφωνα με το Μπακού.

Οι συζητήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια της συνάντησης μεταξύ του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ και του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στις 31 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε «την πλήρη αποχώρηση των ένοπλων μονάδων της Αρμενίας από τα εδάφη του» και «το άνοιγμα γραμμών μεταφοράς και επικοινωνίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τι ζητά το Γερεβάν

«Οι πλευρές αντάλλαξαν ιδέες για την ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα εγγυάται τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμένιων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας από την πλευρά του.

Επανέλαβε επίσης το αίτημά του για «απόσυρση» των αζέρικων στρατευμάτων «από το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας», την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου και τη δημιουργία «διεθνών μηχανισμών για τον έλεγχο της κατάστασης στα σύνορα».

Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Οι μάχες που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο ήταν οι σφοδρότερες μετά τον πόλεμο του 2020 ανάμεσα στις δύο χώρες για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 6.500 άνθρωποι. Η σύγκρουση τερματίστηκε με το Γερεβάν να αναγκάζεται να εκχωρήσει εδάφη στο Μπακού.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν επίσης εμπλακεί σε ένοπλη σύρραξη τη δεκαετία του 1990, επίσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο πόλεμος εκείνος είχε πάνω από 30.000 νεκρούς.


Πηγή