Τρίτη , 28 Σεπτέμβριος 2021

Αυθαίρετα: Ποια θα οδεύουν προς κατεδάφιση μετά τον Ιούνιο του 2020

Αλλαγές προβλέπει ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία παίρνει παράταση έως τα τέλη Ιουνίου 2020. Στο ζήτημα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος εξήγησε πως «μετά τον Ιούνιο τα “βαριά” αυθαίρετα, αυτά που έχουν πολύ μεγάλες παραβάσεις δεν θα μπορούν να τακτοποιούνται, άρα θα οδεύουν προς κατεδάφιση».

«Πρόκειται για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, αυτά δηλ. που το 40% σε ένα ολόκληρο κτίριο είναι αυθαίρετο ή κτίριο που έχει υπερβεί το όριο ως προς το ύψος κατά 2 μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι και αστικά ακίνητα», δήλωσε ο κ. Οικονόμου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Αναφερόμενος στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «προβλέπεται από χρόνια, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί» και πρόσθεσε ότι «όσοι έχουν σπίτια θα πρέπει να βγάλουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Όλα τα καινούρια κτίρια αποκτούν αμέσως ταυτότητα. Για τα καινούρια κτίρια δεν έχει κόστος η απόκτησή της».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε ακόμη ότι ‘κάτι που δεν αλλάζει είναι το έτος μέχρι το οποίο έχεις δικαίωμα να νομιμοποιήσεις τα αυθαίρετα, δηλ. το έτος κατασκευής, το 2011. Μεταγενέστερα αυθαίρετα δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Αυτό που προβλέπει η νέα ρύθμιση είναι ότι η προθεσμία δήλωσης των αυθαιρέτων που έληξε τον Οκτώβριο παρατείνεται έως τα τέλη Ιουνίου του 2020».

Σχετικά με τα πρόστιμα ο κ. Οικονόμου είπε ότι «όσα δεν τακτοποιηθούν έως το τέλος Ιουνίου και δεν είναι στην κατηγορία προς κατεδάφιση θα έχουν επιπλέον πρόστιμο το οποίο θα είναι 20% τον πρώτο χρόνο και μετά 5% ανά έτος” ενώ διευκρίνισε πως “ό, τι είναι πριν από το 1955 δεν υπόκειται στη διαδικασία αυθαιρέτων άρα τα παλιά κτίρια είναι εκτός αυτής».

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έκανε γνωστό πως δίνεται νέα παράταση έως τα τέλη Ιουνίου 2020 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τελευταία για όσα υπάγονται στην κατηγορία 5.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, όποιος, έως τότε, δεν έχει τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων, θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή για καθυστέρηση ενός χρόνου, θα καταβάλλεται επιπλέον 25%, δύο χρόνων 30%, κ.ο.κ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή