Πέμπτη , 2 Απρίλιος 2020

Αχτσιόγλου: Η μείωση της ανεργίας συνεχίζεται

Αναφορά στο θέμα της ανεργίας, στην οποία παρατηρείται μία διαρκής τάση απομείωσης, η οποία συνεχίζεται, αναφέρθηκε στη συνέντευξή της σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι ανέρχεται περίπου στο 21%, «πέντε ποσοστιαίες κάτω από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι είναι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό ακόμη, σε σχέση με το τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παρατηρείται μία διαρκής τάση απομείωσης της ανεργίας, η οποία συνεχίζεται». Με την κ. Αχτσιόγλου να τονίζει ότι η μεγάλη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις σημειώθηκε την περίοδο 2013-14.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι από την αρχή του 2015, που ανέλαβε η κυβέρνηση, έχουν ενταχθεί σε προγράμματα περισσότεροι από 200.000 άνεργοι. Σύμφωνα με την ίδια, τα 2/3 αυτών, στη συνέχεια, βρίσκουν μία σταθερή θέση εργασίας. Αυτό δείχνει ότι τα προγράμματα αυτά έχουν απορροφητικότητα.

«Από τα πιο σημαντικά προγράμματα που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες και αφορά, κυρίως, τους νέους ανθρώπους, είναι το λεγόμενο πρόγραμμα επιδότησης της πρώτης πρόσληψης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας. Όπως εξήγησε, «αν ένας νέος θέλει να φτιάξει τη δική του επιχείρηση ή είναι αυτοαπασχολούμενος και θέλει να επεκτείνει την οικονομική δραστηριότητά του, θα επιδοτούνται οι εισφορές -στον ιδιωτικό τομέα- για τουλάχιστον έναν χρόνο για την πρώτη πρόσληψη μισθωτού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι με εθνικούς πόρους και αυτό σημαίνει ότι θα “τρέξει” γρήγορα».

«Διορθώθηκε ο λάθος τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας»

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η παρακράτηση εισφορών υπέρ ασθενείας, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων, είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ωστόσο, όπως είπε, με διάταξη του ν. 4387/2016, διορθώθηκε ο λάθος τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης.

Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε την αδικία και έχει δεσμευτεί για την επιστροφή των ποσών που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η απαραίτητη προεργασία για την επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). «Ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των ποσών θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα», διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζήτηση με τους θεσμούς σχετικά με το πώς θα διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα. Αποσαφήνισε, δε, ότι θα αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα δοθεί προτεραιότητα σε ανθρώπους που έχουν πληγεί και βρίσκονται στις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, που πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις με τους θεσμούς, έκλεισε το ζήτημα των οφειλών 20.000 έως 50.000, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Όπως επισήμανε, «το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης είναι η αποπληρωμή να γίνεται έως 120 δόσεις και κούρεμα προσαυξήσεων έως 85%. Σε αυτές τις ρυθμίσεις θα υπάγονται ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα (δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες), αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα (έμποροι), αν έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ ή το 85% των οφειλών τους είναι προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία».

Τέλος, υποστήριξε ότι διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν ρυθμίσεις στη Βουλή, με τις οποίες διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Οργανισμού.

localStorage.clear();


Πηγή