Κυριακή , 26 Ιούνιος 2022

Βαρουφάκης για εκλογή Τσίπρα από τη βάση: «Θυμίζει Παπανδρέου, είδαμε που κατέληξε»

Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί μεγάλης μείωσης στους λογαριασμούς του ρεύματος σχολίασε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο Action 24 και τον Γιώργο Πιέρρο, αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ενέργεια.

 Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «είμαστε ένα πτωχευμένο κράτος και δανειζόμαστε για να δίνουμε λεφτά στις εταιρείες ενέργειας». Έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού ισχυριζόμενος ότι εξυπηρετεί συμφέροντα ολιγαρχών.  Επίσης, επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι το ΜέΡΑ25 είχε μιλήσει πριν από δύο μήνες για την ρήτρα αναπροσαρμογής και τότε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε στηρίξει την πρόταση. «Ο Τσίπρας τώρα πετάει την μπάλα στην δικαιοσύνη», πρόσθεσε. 

«Το πλαφόν πρέπει να μπει ανάλογα με το κόστος παραγωγής του ηλεκτρισμού, άλλο το ρεύμα που παράγεται από υδροηλεκτρικές μονάδες και άλλο αυτό που παράγεται από φυσικό αέριο», τόνισε ο Γιάννης Βαρουφάκης παρουσιάζοντας την πρόταση του ΜέΡΑ25.

Βαρουφάκης για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη προέδρου από την βάση, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απάντησε ότι αυτό θυμίζει Γιώργο Παπανδρέου. «Ο πρώτος που κατέβηκε ως μόνος υποψήφιος στον λαό ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και είδαμε που κατέληξε. Η εκλογή αρχηγού από την βάση, με τον τρόπο που γίνεται είναι ένα σόου», τόνισε. Υπογράμμισε παράλληλα ότι το κόμμα του έχει επενδύσει στον προσυνεδριακό διάλογο, σε αντίθεση με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ωστόσο μιλώντας για την συνέχεια του συνεδρίου του κόμματος του, το οποίο θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν διαδικασίες την τελευταία ημέρα (Κυριακή 15 Μαΐου) όπου θα εκλεγούν τα όργανα της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και ο Γραμματέας. Επιπλέον,  θα αποφασιστεί η στρατηγική του επόμενου διαστήματος, θα διευθετηθούν ιδεολογικά ζητήματα ενώ αποκάλυψε ότι τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν αν συμφωνούν με συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν από τα μέλη ενόψει των εκλογών. Στις διαδικασίες θα συμμετέχουν 135 χιλιάδες μέλη του κόμματος τα οποία βρίσκονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Βαρουφάκης: Πρόταση διακυβέρνησης 7 σημείων σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Ο  γραμματέας του ΜέΡΑ25 αποκάλυψε την πρόταση που θα καταθέσει στο συνέδριο για την διακυβέρνηση. Πρόκειται για κάλεσμα προς τα κόμματα του προοδευτικού χώρου και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ για να συζητήσουν την προοπτική συγκυβέρνησης με βασική προϋπόθεση όμως αυτή να διεξαχθεί προεκλογικά. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη θα υπάρχουν 7 σημεία. 

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γιάνης Βαρουφάκης, εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση μεταξύ Ζελένσκι – Πούτιν και την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας. «Ένας πόλεμος λύνεται όταν μείνουν όλοι ανικανοποίητοι», υπογράμμισε προτείνοντας ότι πρέπει η Ουκρανία να διατηρήσει μια στάση ουδετερότητας και όπως είπε χαρακτηριστικά «να γίνει μια σύγχρονη Αυστρία».  «Χειροκροτώ τους Ουκρανούς που αποκροούν  την εισβολή της Ρωσίας», κατέληξε. 


Πηγή