Τετάρτη , 4 Μάιος 2022

Βορίδης: Επιλογή της κυβέρνησης να μην μεταφέρει στην αυτοδιοίκηση πρωτοβάθμια υγεία και εκπαίδευση | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιλογή της κυβέρνησης να διατηρήσει στο κεντρικό κράτος τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και εκπαίδευσης και να μην τις μεταφέρει στους δήμους, σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη.

Μιλώντας στην επιτροπή περιφερειών της Βουλής για τους ΟΤΑ αλλά και για το υπό διαμόρφωση ξεκαθάρισε πως «η επιλογή που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι του παρόντος δεν προτίθεται να μεταφέρει στην αυτοδιοίκηση την πρωτοβάθμια υγεία ούτε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο κ. Βορίδης, απαρίθμησε τον κατάλογο των σχετικών αρμοδιοτήτων μεταξύ των οποίων βρίσκονται ζητήματα για την εποπτεία της αγοράς, τα ληξιαρχεία, τις αδειοδοτήσεις εργοστασίων ενέργειας, την κρατική περιουσία.

Και σημείωσε: «Υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα που αντικειμενικά δεν μπορούν να μεταφερθούν. Κατά το Σύνταγμα το κράτος πρέπει να εποπτεύει τους ΟΤΑ. Εποπτεία θα ασκείται και επί των οικονομικών. Πρέπει όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει. Για παράδειγμα θέλει τα θέματα μετανάστευσης να μείνουν στην αποκεντρωμένη ή να πάνε στο μεταναστευτικής πολιτικής; Οι μεγάλες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που θα πάνε;».


Πηγή