Παρασκευή , 29 Σεπτέμβριος 2023

Βορίδης: Κατανοώ την αναστάτωση στους ΟΤΑ μετά την απόφαση του ΣτΕ -Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν

Η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη διακυβέρνηση των ΟΤΑ μετά την απόφαση του ΣτΕ, ανέφερε στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης.

«Κατανοώ απολύτως την αναστάτωση που έχει δημιουργήσει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας», τόνισε από το βήμα της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ο κ. Βορίδης και υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα αυτό στον βέλτιστο βαθμό.

Η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών έγινε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που φέρεται να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων που αφορούν στο σύστημα διακυβέρνησης των δήμων και των περιφερειών.

ΣτΕ: Συνταγματικές οι ρυθμίσεις για τη συγκρότηση επιτροπών των Δήμων

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη και καθώς η απόφαση αυτή δεν έχει ακόμα επιδοθεί, «εξακολουθούν οι υφιστάμενες και ισχύουσες διατάξεις και επομένως εξακολουθούν να τις εφαρμόζουν οι δήμοι».

Όσο για το κατά πόσον ανατρέπονται οι αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί, ο υπουργός απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «ισχύει η Αρχή της Εμπιστοσύνης στη Διοίκηση».

Η τοποθέτηση Ζαχαριάδη που έφερε την απάντηση Βορίδη

Απαντώντας στην κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει για την αντισυνταγματικότητα του σχετικού νομοθετήματος της κυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ έχει δημιουργήσει όντως προβληματισμό στην αυτοδιοίκηση, και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης αγχώθηκαν από την απόφαση, διότι θυμούνται και αγωνιούν «για τις δυσμενείς συνέπειες της εφαρμογής της απλής αναλογικής στη διοίκηση των δήμων» σημείωσε ο υπουργός, και συνέχισε: Και εγώ χαίρομαι πολύ, πολιτικά, για αυτή σας τη στάση [..] Διότι, ωραία είναι να έχεις μία κυβέρνηση η οποία σου έχει λύσει τα θέματα, μπορείς και κυβερνάς κανονικά, έχεις αποτελεσματική διακυβέρνηση […] και ξαφνικά, μια ωραία μέρα, έρχεται μια απόφαση δικαστηρίου και σου λέει τώρα θα εφαρμόσεις το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ…

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις των κομμάτων «διότι έχετε αλαζονεία και έπαρση, […] συγκεντρωτική και αντι-αυτοδιοικητική λογική. Μας λοιδορήσατε, αλλά δικαιωθήκαμε από το ΣτΕ».

«Διαφωνούσατε με αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και το διορθώσατε με κάτι αντισυνταγματικό. Και λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η απόφαση του ΣτΕ δεν λέει κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Ζαχαριάδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης για την ευθύνη της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη νόμιμη λειτουργία των ΟΤΑ, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών: «Μην τολμήσετε να πετάξετε το μπαλάκι στους αυτοδιοικητικούς. Αρκετά την έχετε ταλαιπωρήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για την παρανομία που κάνατε».


Πηγή